en ljuslykta i glas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Snöbollen” lanserades 1974. Sedan dess har den sålts i miljontals exemplar. Hör henne berätta om hennes känslor när hon stämde företaget. Foto: SVT/Patrik Widegren

Ann Wolff förlorar tvist mot Kosta Boda

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Ann Wolff förlorar tvisten mot glasbruket Orrefors Kosta Boda, rapporterar P4 Gotland.

I december kom nyheten att Wolff stämmer glasbruket på upphovsrättsersättning retroaktivt, för den klassiska värmeljushållaren ”Snöbollen”, som hon designade för Kosta Boda 1973.

Den populära designen har sålts i miljonexemplar, men Wolff har inte mottagit några betalningar för ”Snöbollen” sedan mitten av 80-talet. Detta till följd av ett tidsbestämt kontrakt hon skrev på enligt vilket hennes copyright skulle upphöra efter tio år.

Måste betala rättegångskostnaderna

Gotlands tingsrätt avvisar tvisten och hänvisar till att Wolff och glasbruket haft ett avtal om att tvister dem emellan ska lösas privat genom skiljedomstol och inte genom allmän domstol.

Wolff måste nu betala Kosta Bodas rättegångskostnader om 300 000 kronor, enligt P4 Gotland. Domen kan dock överklagas och tvisten hanteras då av Arbetsdomstolen.

Ann Wolff säger till SVT Nyheter Öst att hon inte vill kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.