Hjärnskakningarna har halverats – hör Morgan Johansson, projektledare för svensk hockeys Nollvision, berätta om vad det kan bero på. Foto: SVT

Antalet hjärnskakningar inom elithockeyn har halverats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hjärnskakningar i damernas SDHL och herrarnas SHL har halverats sen man började mäta. Det visar en ny studie gjord vid högskolan i Dalarna i samarbete med Svensk hockeys projekt Nollvision.

Efter flera år av negativa diskussioner kring att antalet hjärnskakningar inom hockeyn varit ett stort problem så kommer nu positiva tendenser.

Säsongen 2018/2019 rapporterades det in 35 hjärnskakningar i SDHL på 180 spelade matcher. I herrarnas SHL var det samma höga siffror sett till antal spelade matcher, 70 inrapporterade hjärnskakningar på 360 matcher.

Sedan dess har man infört förebyggande åtgärder och sett att antalet inrapporterade hjärnskakningar stadigt sjunkit.

– De här vårdslösa tacklingarna som är skadliga och farliga, de ser vi mycket färre av nu än vad vi gjorde innan, säger Morgan Johansson, ansvarig för Nollvision.

Åtgärderna skiljer sig

Ifjol såg man i SHL en halvering jämfört med säsongen 2018/19 och mer därtill i damernas SDHL.

Åtgärderna skiljer sig däremot. I herrarnas SHL har man regelförändrat bort sena tacklingar och spel i målvaktens område, medan man i damernas serie tillåtit mer.

I klippet berättar Morgan Johansson, ansvarig för projektet Nollvision, om vad som gjort att skadorna minskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.