Under hela 2000-talet har Gotland knappt tagit emot några asylsökande, samtidigt som många småkommuner kämpar med att ta emot fler flyktingar än de mäktar med.
Ta sitt ansvar
Men nu vill öns politiker ta sitt ansvar och förbereder sig på asylmottagande.
Företagarna Per Möllerfors och Ove Magnusson i utkanten av Klintehamn vill starta ett flyktingboende.
Byggnaden som var gymnasieskola fram till förra året, köpte Ove och Per tillsammans med två andra företagare.
– Lokalerna med stora och små rum, gemensamt kök och stor skolmatsal passar perfekt för asylboende, säger de.
250 asylsökande
Initiativet är välkommet hos Region Gotland som just nu planerar att ta emot 250 asylsökande.
Till skillnad mot många andra kommuner och regioner i landet har Gotland tagit emot väldigt få asylsökande – ett 30-tal om året.
– Det har funnits aktörer här som velat ta emot nyanlända, men Migrationsverket har inte gjort någon upphandling, säger Meit Fohlin (S) som är vice ordförande för regionstyrelsen på Gotland.
Ingen mottagningsenhet
Migrationsverket har inte heller haft någon mottagningsenhet på Gotland.
– Något som är väldigt viktigt att det finns för de som kommer, säger Meit Fohlin.
Eget gotlandsinitiativ
SVT Nyheter Öst har i flera reportage granskat hur Migrationsverkets regler för att upphandla boenden, har satt små kommuner i en svår situation. Entreprenörer som erbjudit det lägsta priset har vunnit upphandlingarna vilket ibland lett till att kommunerna inte hunnit förbereda sig innan de asylsökande kommit.
Men på Gotland har man hittat en annan lösning. Här är det politikerna själva som tagit initiativet och fört en dialog med Migrationsverket. En avsiktsförklaring med verket om att ta emot 250 flyktingar kommer snart att gå igenom regionfullmäktige.
Rikedom att bli fler
Och att hitta boenden har inte varit några svårigheter. Regionens annonser i lokalpressen har fått ett 20-tal svar om lediga lokaler, alltifrån villor till korridorsboende.
– Engagemanget är jättestort bland gotlänningarna. Man välkomnar nya människor till sin by eller socken. Och känner att kan vi bli fler här så skulle det vara en rikedom för oss, säger Meit Fohlin.
Knappt 10 miljoner kronor, så mycket har Per Möllerfors, Ove Magnusson och deras två partners investerat i den gamla gymnasieskolan. Där vill de nu få in 100 asylsökande.
– I och med att den här fastigheten dök upp och att jag själv har varit i Syrien och också ser hur många syrier som kommit till Sverige, väcktes tanken på att man kanske kunde vara med och hjälpa till, säger Ove Magnusson.
– De sitter ju inne med sådan kunskap, de är läkare, tandläkare, fysiker. Så jag tror att vi ska ta tillvara på de som kommer under en lång tid. Jag tror att de kan planteras bra i samhället, säger Per Möllerfors.