En man i reflexjacka pekar mot en bro över en flod, med en kran i bakgrunden som används för byggnadsarbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Erik Strand pekar mot den nya Femöresbron som nu lyfts ner på Strömmen. Se hur den ser ut och hör om vad som händer i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Äntligen lite flyt för nya Femöresbron i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot fredagen lyftes den nya Femöresbron ner på pontoner i Motala ström i Norrköping. Det var första steget i slutfasen av arbetet med att få en ny bro på plats i Åbackarna. Den gamla bron stängdes av säkerhetsskäl 2016 och fraktades bort året därpå.

– Vi har jobbat hårt för den här dagen. Vi är inte riktigt i mål, men en stor del är gjort, säger Erik Strand, projektledare hos Norrköpings kommun.

I sociala medier har det debatterats om att det hade varit möjligt att reparera den gamla bron. Erik Strand håller däremot inte med om det.

Vad han säger om det hör du i videon.

Till brofästena på söndag

Huvudspannet, som nu flyter i Strömmen, byggdes en bit bort, vid Brunnssalongens parkering. Nästa steg i utvecklingen är att segla ner bron till de nya fästena på söndag.

Det var mycket folk på plats natten mellan torsdagen och fredagen för att se lyftet. Strand förväntar sig publik också på söndag.

– Klockan nio ska den segla ner. Det är jättekul om ni är här, men respektera avspärrningarna, ber han de nyfikna.

Byggnadsminne

Den gamla bron byggdes 1901 och togs bort 2017. Att det tagit så lång tid att få en ny på plats har haft med tillstånd att göra.

– Norra sidan med brovaktarstugan är ett skyddat byggnadsminne och det behövde utredas på djupen. Så det har varit en lång process.

I slutet av mars ska förhoppningsvis bron vara öppen för passage.

I videon nedan kan du se en historisk återblick på den gamla bron.

Ur SVT:s journalfilm ”Från Himmelstalund till havet”, Femöresbron vid Motala Ström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En filmsnutt från arkivet där den gamla Femöresbron figuerar. Foto: Ur SVT:s journalfilm ”Från Himmelstalund till havet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.