Foto: TT

Arbetsförmedlingen nyanställer 1500 – men stänger kontor

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen nyanställer 1500 medarbetare nästa år. Satsningen sker samtidigt som en tredjedel av myndighetens alla kontor ska läggas ner. Det handlar om att frigöra resurser som man i dag har låsta i lokaler och direktservice.

SVT Östnytt har i flera reportage visat hur det hårda trycket på Arbetsförmedlingens personal fått allvarliga konsekvenser, både för arbetsförmedlarna och för de arbetssökande. Såväl arbetsförmedlare som chefer har slagit larm om en ohållbar situation där den tuffa arbetsbelastningen leder till sjukskriviningar och dåligt resultat. 

”Vi har glömt bort jobben” konstaterade arbetsförmedlaren Hans Nord i Kisa. Ett stort antal mejl till SVT under året har vittnat om en ren upprorsstämning på myndigheten.  

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Hundra kontor läggs ned

Arbetsförmedlingen har fått kritik från flera håll och förtroendet har legat i botten. Nu genomför man omfattande förändringar för att komma till rätta med problemen.

En stor satsning på att förbättra de digitala tjänsterna står högt upp på ”att-göra”-listan. Generaldirektören Mikael Sjöberg har också gett cheferna i uppdrag att stänga hundra kontor i landet.

Men ingen anställd ska sägas upp. Tvärtom. Nu ska ett stort antal arbetsförmedlare anställas.

– Vi har ju fått ett större anslag i budgetpropositionen, och om den går igenom blir det betydligt många fler arbetsförmedlare i hela landet, säger Monica Ståhl, som är marknadsområdeschef för Östergötland, Sörmland och delar av Stockholm.

1500 ska anställas

I Östergötland och Sörmland handlar det om ett hundratal arbetsförmedlare som behöver anställas. I hela landet rör det sig om 1500 medarbetare som ska nyanställas under nästa år, enligt uppgifter från personalavdelningen. 

– Just nu är vi ute med tre jättestora annonser i mitt område. De riktigt stora kontoren i Norrköping och Eskilstuna behöver anställa omkring 20-30 personer per kontor den närmaste tiden. Och om vi tittar på arbetslöshetstalen så är det ju också där som arbetslösheten är som störst, säger Monica Ståhl.

Längre resor för arbetssökande

Tanken är att kunna frigöra resurser som i dag är låsta i lokaler och direktservice till de arbetssökande.

– Flera av de kontor vi nu ser över har ganska få besök. Vi hoppas istället kunna jobba mer med att samarbeta med kommuner och företag för att få in de lediga platserna, istället för att betala hyra på alla de här lokalerna.

Men många arbetssökande kommer nu att få längre att resa till sin arbetsförmedling. Mer av kontakterna ska också skötas digitalt. Vill inte de arbetslösa träffa sin arbetsförmedlare?

– Jo, det tror jag att de vill och vi vill ju träffa de ännu mer än vi egentligen hinner med i dag. Och det är ju också en del i den här satsningen: att försöka få loss resurser så att vi kan anställa, så att man faktiskt får träffa sin arbetsfömedlare, säger Monica Ståhl.

Facket: ”Någonting måste hända”

Från fackets sida välkomnar man förändringarna, även om det samtidigt finns en oro bland vissa medarbetare som inte vet var de kommer att hamna framöver.  

– Vi har i dag en väldigt hög arbetsbelastning. Någonting måste hända för att vi ska kunna jobba på ett bättre sätt och få tillbaka förtroendet för Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlarna måste få mer tid. Som det är nu har kontakterna med arbetsgivarna nästan helt fått stå tillbaka, säger Helena Perlerot, ordförande i fackförbundet ST:s avdelning för arbetsförmedlare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet