Det finns många risker vid transporter på byggarbetsplatser. Fel val av fordon, felaktiga lastsäkringar eller brister vid lossningsplatser ökar risken för olyckor skriver Arbetsmiljöverket. Foto: Mickan Mörk/TT

Arbetsmiljöverket: Brister vid 3 av 4 transporter på byggen

Publicerad

Det brister i riskbedömningar och arbetsmiljöarbete inom transport och bygg – två av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige. I över ett år genomförde Arbetsmiljöverket 630 inspektioner på olika arbetsplatser, och vid de flesta fallen visade det sig finnas brister.

Det är branscher med återkommande dödsolyckor kopplade till lastning och lossning av gods. För att motverka fler olyckor genomförde Arbetsmiljöverket inspektioner av arbetsmiljön på olika arbetsplatser i transport- och byggbranschen, mellan september 2022 och december 2023.

Myndigheten gjorde kontroller på 400 åkerier och andra företag, och i tre av fyra fall visade det sig finnas brister som behöver åtgärdas.

Brister i riskbedömningar och arbetsmiljö

De vanligaste bristerna var otillräckliga undersökningar och riskbedömningar och otillräckliga rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Vid vår tillsyn har det framkommit att många arbetsgivare brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.

I Östergötland genomfördes en eller flera kontroller på 30 företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.