Foto: Arkivbild/SVT

Arkeologer undersöker Stångåns botten

Uppdaterad
Publicerad

En marinarkeologisk utredning ska för första gången göras i Stångån i centrala Linköping. Arkeologerna har goda förhoppningar om att hitta lämningar.

Det är Bohusläns museum som i samarbete med Östergötlands museum står bakom utredningen, som är ett led i detaljplaneringen inför Ostlänken.

Under två veckor, med start nu på måndag, ska en arkeologisk inventering av Stångåns botten mellan resecentrum och Nya Stångebron genomföras.

Första dykningarna

– Just nu är det ingen som vet vad som finns där. Det är de första arkeologiska dykningarna som görs, säger marinarkeologen Matthew Gainsford vid Boshusläns museum.

I dag finns därför heller inte några kända fornlämningar inom utredningsområdet, däremot har man funnit bland annat boplatser och gravar från vikingatiden i närheten.

– I anslutning till det aktuella området fanns också det medeltida Linköping, säger Matthew Gainsford.

Blodigt slag

Dessutom har ett betydelsefullt slag utspelat sig i närheten – det blodiga slaget vid Stångebro år 1598.

Kan det finnas lämningar från det vid undersökningsplatsen?

– Det kan det finnas. Själva slaget utspelade sig norr om vårt område, men enligt uppgift kan de ha campat i området, säger Matthew Gainsford.

Hamnverksamhet

Arkeologerna hoppas också på att hitta lämningar efter exempelvis brofundament, stenkistor, hamn- och kajanläggningar och fartyg.

Utöver att dyka kommer man att använda ett ekolodliknande instrument för att scanna botten.

– Första veckan handlar om att få en bild av vad som finns på botten. Andra veckan kommer vi att göra provgropar, säger Matthew Gainsford.

Om arkeologerna hittar något särskilt är det sedan upp till länsstyrelsen att avgöra hur utredningen ska fortskrida.

Slaget vid Stångebro

Betydelsefullt slag den 25 september 1598 mellan regeringstrogna trupper, 8 000 man under kung Sigismund, och hertig Karls anhängare, 12 000 man. Efter blodig kamp besegrades kungaarmén och Sigismund tvingades utlämna de riksråd som varit honom trogna. Slagets utgång medförde att kungen förlorade den svenska kronan och att hertig Karl övertog ledningen av landet. Ett 9 meter högt monument i granit restes i Stångebro 1898.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.