Asylsökande protesterar mot att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal asylsökande och volontärer protesterade idag utanför länsstyrelsen i Visby, i protest mot att flytta till Norrbotten.

Runt 100 asylsökande och volontärer samlades vid 13-tiden utanför länsstyrelsen i Visby. Med  banderoller och plakat protesterade de mot att de asylsökande som bor i Klintehamn och Slite ska flyttas till Norrbotten efter att ha bott på Gotland sedan november.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Man behandlar inte barn och vuxna på det här sättet. Skyfflar iväg de med två veckors varsel till ett boende långt härifrån, säger Lilian Pettersson från den nystartade föreningen Dörröppnarna i Klintehamn.

Anledningen till att de samlats utanför länsstyrelsen är att landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård hade bjudit in Migrationsverkets regionchef till ett möte för att diskutera situationen för de asylsökande som hotas av flytten.

Cirka 130 personer berörs av flytten som beror på att Migrationsverket valt att säga upp avtalen med boendena i förtid i väntan på ett nytt avtal. Den 20 september ska boendena vara tomma. En av alla som protesterade var Fridah Hajipour, asylsökande från Iran.

– Här kan barnen gå i skolan och jag kan gå till jobbet. Det tar minst tre månader innan barnen kan börja skolan igen. Och folk här är väldigt trevliga, vi skulle önska att vi kunde stanna, säger hon.

På mötet framkom dock att Migrationsverket vill hitta en lösning som gör att familjerna kan stanna åtminstone terminen ut.

– Finns det en lösning så ska vi försöka få till den, det jobbar vi på nu. Det är väl jättebra om de här barnen kan gå klart skolan den här terminen, säger Veronika Lindstrand Kant, regionchef för Migrationsverket Stockholm.

– De gör sitt bästa, det känns väldigt övertygande, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård som var positiv efter mötet med Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.