Peter Jansson, vd Norrköping Airport, Anders Glingesten, Helikopterflottiljen, Försvarsmakten, övningsledare, Norrköpings flygplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Aurora 23: Lyckat samarbete när militären ska öva på Norrköpings flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Nu har försvarsmaktsövningen Aurora 23 dragit igång och för Norrköpingsborna kommer det i slutet av nästa vecka främst märkas i luftrummet ovanför stan och ute vid flygplatsen.

– För Kungsängens del så är det första gången sedan F 13:s nedläggning som Flygvapnet är tillbaka och flyger aktivt där, säger major Anders Glingesten som är områdesövningsledare på Norrköpings flygplats.

– Det kommer gå fantastiskt bra. Vi har ju haft ett samarbete här nu i ganska många månader och diskuterat hur det här ska gå till och vad vi kan bidra med, säger Peter Jansson, vd för Norrköping Airport.

Norrköping

Vad kommer Norrköpingsborna få se ute vid flygplatsen?

– Många fina flygplan, både transport- och övervakningsflygplan. Och självklart det vassaste vi har, JAS-planen, säger major Glingesten.

Finskt jaktflyg deltar i övningen

Finlands flygvapen deltar i Aurora 23 med sex jaktplan – F/A-18 Hornet – som opererar från Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs.

Finns det en chans att få se en finsk F/A-18 i Norrköping?

– Det vet vi inte i nuläget. Det är ytterst flygvapenchefen som styr.

Men om de kommer så är ni beredda?

– Absolut! Vi är beredda på allt, säger major Glingesten.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet