Här får barnen ta med sig egen frukost

Uppdaterad
Publicerad

Barnen får komma dit från klockan sex på morgonen, men frukost serveras inte på förskolor och fritidshem i Linköping.

Det brukar kallas dagens viktigaste mål, men den är ingen självklarhet att barnen på förskolorna och fritidshemmen i Linköpings kommun får i sig någon frukost.

–De flesta har med sig frukost. Men det kan vara så att något barn är hungrigt och går man till väskan och tittar så finns det ingen frukostburk. Då är det tufft, säger Eva Kjellberg, barnskötare på förskolan Tulipanen.

Skolinspektionen kritisk

På Skolinspektionens kontor i Linköping är man förvånad över uppgifterna. Under hans åtta år på Skolinspektionen har han inte stött på något liknande.

–Det är inte god omsorg, därför har vi i vårt beslut kritiserat Linköpings kommun för detta, säger Johan Nilsson, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Ingen frukost på frita

I Skolinspektionens beslut går det att läsa att barn mellan ett och fem år på förskolorna utöver lunch serveras ett mål per dag – frukost eller mellanmål. Och för barn mellan sex och nio år på fritidshemmen serveras endast lunch och mellanmål, dvs ingen frukost.

Tanken är att barnen ska få med sig frukost hemifrån. Det finns de som menar att det finns en risk att barn från fattigare familjer inte får någon frukost alls. Följderna blir då att barnen inte kan hålla koncentrationen uppe under hela skoldagen.

Norrköpings kommun förvånade

I Norrköping serveras alla barn frukost och man är förvånad över grannkommunens val.

–Jag tycker det är märkligt att man har det på det här sättet. Jag tycker det här är en självklarhet, säger Olle Johansson (S), skolkommunalråd i Norrköping.

Linköpings kommun har valt att inte kommentera kritiken under dagen, utan hänvisar till en kommande presskonferens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.