Sara Blanc och Kajsa Åkesdotter går sista terminen på barnmorskeprogrammet och berättar hur utbildningen påverkas av krisen på förlossningen. Foto: SVT

Blivande barnmorskor drabbas av krisen: ”Vi är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Halva barnmorskeutbildningen är praktik och en stor del av den sker på förlossningen. En arbetsplats där det just nu larmas om akuta problem och brist på personal, vilket får konsekvenser för studenternas utbildning.

Sara Blanc, Kajsa Åkesdotter och Annika Fedder sista terminen på barnmorskeprogrammet vid Linköpings universitet. Om bara några veckor ska de börja jobba på en av de mest omdebatterade arbetsplatserna av alla: Förlossningen.

– Vi längtar efter att få komma ut och jobba som barnmorskor, men vi är också oroliga för att det ska bli en tung arbetsbelastning. Vi är rädda för att vi inte ska kunna hantera allt jobb och för att orsaka skada, säger Annika Fedder, barnmorskestudent vid Linköpings universitet.

Linköping

Förlossningskrisen påverkar utbildningen

Under utbildningen har stora delar undervisningen varit praktik ute på förlossningen och barnmorskornas stressiga arbetsmiljö har därför påverkat studenternas utbildning. Framför allt har det inte funnits tillräcklig tid för handledning eller reflektion.

– Jag tror att de flesta av oss hade önskat mer tid med vår handledare för att sitta ner och reflektera över situationer som vi har varit med om, säger Sara Blanc, barnmorskestudent på Linköpings universitet.

Hör studenterna berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet