Rikard Tordön. Foto: Axel Brantemo

Bättre samverkan kring familjehemsplacerade barn

Uppdaterad
Publicerad

Samverkan kring barn och ungdomar som är placerade i familjehem eller hem för vård och boende (HVB) fungerar inte tillräckligt bra.

Nu ska en ny överenskommelse mellan Region Östergötland och länets kommuner se till att den samverkan förbättras. Psykologen Rikard Tordön som forskat i ämnet vid Linköpings universitet tycker att det är ett bra steg på vägen.

– Det är extremt viktigt med samverkan och det är förmodligen en av de kärnkomponenter som man behöver jobba med för att få till ett bättre utfall för barn och unga i behov av samhällets omvård av olika slag, säger han till SVT Nyheter Öst.

Idag placeras omkring 450 till 500 barn och unga i Östergötland i behandlingshem (HVB) eller familjehem. Av dem är 36 procent placerade i HVB och 64 procent i familjehem.

– 1600 barn och unga i Östergötland är placerade i familjehem eller HVB-hem. Det är viktigt att insatser för barnen görs utifrån deras behov, och i rätt tid. Denna överenskommelse ska ge ökade förutsättningar för att insatser från socialtjänst, skola och vård ges med barnens behov i centrum, säger regionrådet Helena Balthammar (S), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

Bättre samverkan

Det övergripande målet är att barn och unga som är placerade utanför det egna hemmet ska få tillgång till hälso- och sjukvård på samma villkor som andra och det blir en samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Syftet är att tydliggöra samarbetet mellan kommunernas socialtjänst och regionens hälso- och sjukvård, när ett barn eller en ungdom placeras i familjehem eller HVB.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.