Polisens presstalesperson framför polishuset i Linköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har sett en ökning av bedrägerier mot äldre och en specifik metod sticker ut. Hör polisens presstalesperson berätta mer. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Bedrägerierna ökar – polisen: ”Väldigt fult sätt att utnyttja äldre”

Publicerad

Efter en viss minskning i början av året ser nu polisen igen en ökning av bedrägerier mot äldre.

– Det finns en uppsjö av bedrägerimetoder, men här talar vi om vishing, säger Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson.

Förra året hade polisen cirka 200 fall i månaden. När ett större tillslag gjordes i februari sjönk siffran till strax under hälften. Men nu ser polisen återigen en ökning av bedrägerifall.

– Det här är ett väldigt fult sätt att utnyttja äldre människor. De äldre har växt upp i en tid där man såg upp och hade stor respekt för myndighetspersoner och det använder man mot dem, säger Johnny Gustavsson.

”Väldigt trovärdiga”

Men det har pratats och varnats för bedrägerier – hur kommer det sig att vissa personer fortfarande går på det?

– Det här är väldigt trovärdiga personer som utnyttjar äldres goda tro på myndighetspersoner. Bedragarna är mycket vältaliga individer som oftast uppfattas som oerhört vänliga, hjälpliga och professionella i sin attityd, säger Johnny Gustavsson.

Vad är vishing, vilka inom gruppen äldre utsätts mest för det och vad har polisen för tips och råd för att skydda sig? Alla svar finns i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.