• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Skolinspektionen gör omtag med friskolan Kunskapsljuset

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen kommer att göra en riktad tillsyn av den religiösa friskolan Kunskapsljuset i Norrköping nästa år. Myndigheten gör ett omtag för att kunna följa upp de anmälningar och signaler om brister som har kommit in. En helt ny lag innebär att myndigheten nu även kan granska om skolans ägare är lämpliga att driva en skola.

Den religiösa friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har under lång tid utretts av Skolinspektionen. Flera gånger har skolan fått kritik och även hotats med vite.

Det har till exempel handlat om brister i undervisning, betygsättning, studiero och trygghet. Kritiken har även gällt styrning och utveckling av verksamheten.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

En helt ny tillsyn nästa år

Idag beslutade Skolinspektionen att de ska göra ett omtag. De stänger ner den pågående tillsynen – för att öppna ett helt nytt ärende efter nyår.

– Beslutet innebär att vi gör ett omtag, säger Helena Boethius, enhetschef vid Skolinspektionen i Göteborg.

Så att ni stänger ner det nuvarande ärendet betyder inte att ni inte ska granska Kunskapsljuset mer?

– Nej, inte alls. Utan det betyder istället att vi kan utreda skolan utifrån signaler vi får in, säger Helena Boethius.

Det finns flera skäl till att öppna ett helt nytt ärende nästa år.

En chans att utreda signaler

Det nya ärendet blir en så kallad ”riktad tillsyn”. Det innebär att Skolinspektionen riktar strålkastaren mot de anmälningar och signaler om olika brister som de har fått in.

Vid årsskiftet träder dessutom en ny lag i kraft.

– Jag kan konstatera att Skolinspektionen då kommer att få möjlighet att även pröva ägarnas lämplighet och insikt eftersom en ny lagstiftning träder i kraft, säger Helena Boethius vid Skolinspektionen.

Skolinspektionen har inte fattat något beslut om att de kommer att utreda ägarnas lämplighet.

– Men vi kommer att ges möjligheten att göra det om vi bestämmer oss för det, säger Helena Boethius.

Den nya tillsynen kommer att påbörjas ganska snart efter årsskiftet, enligt henne.

”Vi ser positivt på det”

Isam Bardaqji, huvudman för friskolan Kunskapsljuset, säger att han ser positivt på att Skolinspektionen ska göra en mer riktad granskning av skolan och skolans ägare.

– Vi ser positivt på det. Vi är måna om att inte vem som helst kan starta en skola.

Han tycker att Skolinspektionens granskning har varit bra för skolan, eftersom skolan har åtgärdat flera brister, men säger att uppmärksamheten i media och från vissa politiker har varit negativ.

”Vi har åtgärdat allt”

Håller du med om Skolinspektionens kritik mot skolan?

– Ja, och vi har åtgärdat allt som de har påpekat.

Men om ni har åtgärdat allt, varför har Skolinspektionen då begärt att förvaltningsrätten ska döma ut ett vite på 350 000 kronor?

– Det är normalt att man får hot om vite för att man ska åtgärda alla brister. Vi har skrivit till förvaltningsrätten och nu väntar på vad beslutet ska bli, säger Isam Bardaqji.

Brister kvarstår

Det stämmer att skolan har åtgärdat flera av de brister som Skolinspektionen har påtalat, men Skolinspektionen har fortfarande inte godkänt allt.

– De flesta av de brister som fanns i det första beslutet är åtgärdade. Det återstår en brist som vi beslutade om i juni, säger Helena Boethius vid Skolinspektionen.

En brist kvarstår – utreds i vår

Den bristen handlar om att skolan ska ta hänsyn till varje elevs individuella behov, erfarenheter och förutsättningar i planeringen och undervisningen.

– Det är inte så att det saknades helt. Däremot kan man göra det i högre utsträckning. Den bristen kvarstår och det kommer vi att utreda i vår, säger Helena Boethius.

Har begärt vite på 350 000 kronor

Från början hotades skolan med ett vite på 1,2 miljoner kronor, men eftersom flera av bristerna har åtgärdades har Skolinspektionen begärt att förvaltningsrätten ska utdöma ett vite på 350 000 kronor. Det ärendet löper på och man väntar nu på ett beslut av förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet