– Vi vill komma åt de som går av, istället för att betala i de vanliga kontrollerna, säger Mattias Näsström. Foto: SVT

Östgötatrafiken menar att kontrollerna behövs

Uppdaterad
Publicerad

Det är betydligt fler som fuskåker på spårvagnarna i Norrköping än någon annanstans i kollektivtrafiken i länet visar Östgötatrafikens biljettkontroller. Men kontrollanterna skrämmer skolbarn.

– Det är inte bra att de blir rädda, men om man pratar med barn och förklarar varför man gör så här, så tror jag att de förstår, säger Mattias Näsström som är trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Två, tre stycken biljettkontrollanter åker dagligen runt i Östergötland, men ibland gör de en utökad hållplatskontroll. Då är de åtta, nio stycken från det inhyrda vaktbolaget, som blockerar utgångarna och tillsammans kollar alla resenärer på en spårvagn eller buss.

10-åriga Lisen och Alva började var med om en biljettkontroll som satte spår.

– Jag blev så rädd så benen skakade och jag ville bara springa därifrån men det gick ju inte för de låser ju dörrarna, säger Lisen Wikström.

Alva Höglund och Lisen Wikström var med om en biljettkontroll som skrämde tjejerna.

– Vi vill komma åt de som i de vanliga kontrollerna går av, istället för att betala. Det här är viktigt för oss, säger Mattias Näsström.

12.000 kontroller

Östgötatrafiken gör mellan tiotusen och tolvtusen kontroller per månad. Förra året fick de tio klagomål, ungefär lika många som åren dessförinnan.

– Vi har en dialog med kontrollanterna och de behöver var många för att det ska gå fort så inte turerna försenas.

Den vanlig biljettkontrollen visar att fuskåkandet utslaget på hela länet är 2,4 procent. Men det finns ett mörkertal.

Just på spårvagnarna i Norrköping visar de här utökade hållplatskontrollerna att det är 5,2 procent av resenärerna som fuskåker.

Färre fuskar i Linköping

På stadsbussarna i Linköping är det bara 2,3 procent som inte har giltigt färdbevis vid samma slags kontroller.

– Vi vet ju att många av dem som betalar sin resa är jättenöjda med att vi är ute och kollar de som inte betalar. Annars måste vi dra ner på turerna eller öka priserna för de som betalar och den utvecklingen vill ingen ha, säger Mattias Näsström.

Fuskåkandet i Östergötlands kollektivtrafik

Totalt gjordes 30,4 miljoner resor i länet 2017 och det gjordes 141 000 kontroller.

Av dessa utfärdades 3384 kontrollavgifter.

Det innebär ett fuskåkande på 2,4 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.