Zelda Pettersson Larsson står i en bilverkstad, klädd i en blå och grön overall. I bakgrunden syns olika verktyg och arbetsutrustning, inklusive en arbetsbänk och flera plastlådor. Miljön är typisk för en hantverks- eller installationsverksamhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Zelda Pettersson Larsson berätta om varför hon blev billackerare i klippet. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Billackeraren Zelda från Kisa hyllad på bilbranschens gala

Publicerad

Bilbranschen är väldigt mansdominerad. Av de lackerare som anställdes 2023 var bara fyra procent kvinnor, men Zelda är en av dem som valt branschen.

Zelda Pettersson Larsson från Kisa fick nyligen åka till Stockholm för att vara med på prisutdelningen för ”Bilbranschens mäktigaste kvinnor”. Hon var nominerad i klassen ”årets fordonselev” och blev väldigt överraskad när hennes namn lästes upp.

– Det var väldigt stort, jag är inte van att få sån uppmärksamhet.

I motiveringen står det att hon får priset för att hon trots privata motgångar blivit en fantastisk billackerare.

I inslaget ovan berättar hon om hur det är att jobba i en så mansdominerad bransch.

Har redan fått jobb

Zelda utbildade sig till billackerare i Eksjö och lyckades direkt efter det få jobb på en firma i Åtvidaberg.

Andelen kvinnor i bilbranschen har ökat från åtta procent 2018, till 12 procent 2023, det visar siffror från Transportföretagen.

Ökningen märks mest när det gäller chefer och tjänstemän. Men av de som jobbar ”på golvet” är mansdominansen total. 2023 var 96 procent av de nyanställda lackerarna män.

Bild från galan i Stockholm. Foto: Felicia Jingborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.