Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens utredare Åsa Willsunds tips i videon. Foto: Elin Sjögren/SVT

Bilsäljare luras på betalningen – flera fall i Polisregion Öst

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer som sålt sina bilar den senaste tiden har blivit lurade på betalningen, därför varnar nu polisen i region Öst för bedragarna som kommer över din bil och lurar dig på pengarna.

Just nu säljs många begagnade bilar, till exempel på olika annonssajter på nätet.

Enligt polisen har flera säljare den senaste tiden kontaktats av intresserade köpare som provkört och sedan velat köpa bilen. När affären gjorts upp har en banköverföring visats upp och nyckel och ägarpapper lämnats över till köparen.

Men banköverföringen har sedan fördröjts och dragits tillbaka. När säljaren sedan kontaktat köparen har denne påtalat problem med överföringen men redan sålt bilen vidare då den hunnit få registringsbeviset.

Enligt polisen har de den senaste veckan stoppat flera försäljningar av bilar genom att följa misstänka brottslingars bilinnehav. De påpekar nu att det är mycket viktigt att se till att pengarna verkligen kommit in på kontot för den vara man säljer.

Hör polisens utredare Åsa Willsunds tips i videon ovan 

Polisens tips – tänk på detta som bilsäljare

– Kräv att pengarna finns på ditt konto innan du lämnar ifrån dig bilen, nycklarna och registreringsbevis.

– Kräv att den person som ska provköra och/eller köpa din bil visar upp sitt körkort. Fota det. På så vis vet du vem personen är samt att han eller hon har behörighet att köra bil.

– Bedragare är skickliga på att skapa en falsk trygghet, så tänk därför på att en styrkt identitet inte per automatik innebär att personen är ärlig.

– En bedragare som lurar till sig bilar på det här sättet är beroende av att erbjuda betalning genom banköverföring. Tänk på att det finns betaltjänster där pengarna förs över direkt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.