Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bor två meter för nära skolan – flicka i Linköping nekas skolskjuts

Uppdaterad
Publicerad

En flicka i Linköpings kommun nekas skolskjuts då avståndet mellan skolan och flickans bostad är 2 meter för kort. Minst 4 000 meter mellan hemmet och skolan krävdes för att skolskjuts skulle beviljas – flickan har 3 998 meter.

Beslutet att neka flickan skolskjuts slogs fast av Linköpings kommuns barn-och ungdomsnämnd, rapporterar Dagens Juridik

Flickans mamma valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten och senare även Jönköpings kammarrätt då hon menade att avståndet mellan flickans skola och bostad inte underskrider 4 kilometer. Med hjälp av två olika kartjänster hade mamman tagit fram egna mätningar som visade på ett avstånd på 4,3 kilometer respektive 4,047 meter mellan skola och bostad, men mammans överklagan avslogs av båda instanserna.

Robert Bredberg är utbildningsdirektör på Linköpings kommun. Han vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger till SVT att de använder samma mätinstrument på alla mätningar.

– Det kan ju upplevas som ganska stelbent men det blir svårt att ha en allt för hög rörlighet i de här gränserna, så när det gäller avståndet så är det väldigt hårt, säger han.

Hör vilka krav som behöver uppfyllas för att en elev ska bli berättigad skolskjuts i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.