Bildens vänstra del visar en man i kostym med en bakgrund av en byggnad och en utemiljö. Den högra delen av bilden visar en brinnande byggnad och förstörda träd i ett rökridå, vilket indikerar skador efter en explosion eller brand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Mykola Kurivchak om situationen som råder i Gammalsvenskby i Ukraina. Foto: SVT och Privat

Borgmästaren i Gammalsvenskby: ”Vi planerar att återuppbygga vår by”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp från Ukraina har besökt Gotland i helgen. Bland dem finns borgmästaren från Gammalsvenskby. Under besöket har man bland annat börjat göra en plan för hur man ska kunna bygga upp den sönderbombade byn igen.

I dag ligger byn i ruiner och endast 63 av de cirka 2300 invånarna finns kvar.

– Den sista personen som dog var Mykhailo Mykhailovych Sushchak, som var 83 år gammal. Drönaren smög på natten när han cyklade och släppte sprängämnen direkt mot honom. Han dog på plats, berättar Mykola Kurivchak.

Projektet leds av Gotlands museum

Delegationen från Beryslavs kommun, där Gammalsvenskby ligger, har under helgen besökt ukrainska flyktingar på ön. På måndagen diskuterades också det nya svenska projektet, som leds av Gotlands museum, som ska hjälpa till med återuppbyggnaden.

Inom ramen för projektet ingår också nödhjälp till invånarna i vinter och ett sommarläger för ukrainska barn på Gotland nästa år.

Se mer om detta i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svenska namnet syns på gatuskyltarna i samhället i södra Ukraina Foto: Sofia Hoas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.