Foto: SVT

Boverkets nya råd ska ge bättre skolgårdar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Östnytts granskning om att många skolor saknade skolgårdar skapade stor debatt. Nu kommer Boverket med en vägledning till beslutsfattarna.

Allt fler elever saknar skolgård. Många får leka ute på trottoaren eller i en allmän park. Idag kommer därför Boverket ut med riktlinjer med krav på hur en skolgård ska se ut.

Skolor med så minimala utemiljöer att eleverna hellre sitter inne på rasterna. Det är så utvecklingen har sett ut de senaste åren, något som SVT Östnytt har kunnat visa i flera reportage.

SVT granskar skolgårdarna

– De nya skolgårdarna är alldeles för små. I storstäderna idag kan man planera skolgårdar som är tre eller fyra kvadratmeter per barn, när man egentligen rekommenderar 30 eller 40 kvadratmeter per barn, säger Ulrika Åkerlund som är utredare på Boverket.

Uppdrag av regeringen

Det har även blivit allt vanligare att använda allmänna parker som ett slags skolgård. Men det kommer framöver inte att vara ett alternativ. Efter SVT:s granskning tog debatten fart och Boverket fick i uppdrag från regeringen att ta fram en vägledning och allmänna råd för vad som ska gälla för skolgårdar framöver. Det gäller såväl storlek som utformning.

– Vi preciserar även var skolgården ska ligga och upp till årskurs sex ska den ligga i direkt anslutning till byggnaden. Man ska inte kunna hänvisa till en park som ligger tio minuters gångväg från skolan, säger Ulrika Åkerlund.

Skollagen ställer inga krav

Trots forskning som visar på utemiljöns betydelse för barn är frågan idag nästan helt oreglerad. Skollagen ställer inga krav på utemiljö kring skolor, fritidshem och förskolor. Den enda regleringen finns idag i plan- och bygglagen. Kommunerna kan ställa krav när en ny verksamhet ska starta eftersom det enligt plan- och bygglagen ska finnas ”tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse”.

Problemet är att lagen är så otydlig

– Man preciserar inte vad som är tillräckligt stort och inte vad som är lämpligt för lek och utevistelse, utan det är upp till kommunerna själva att bestämma och ta ställning till i det enskilda fallet.

Därför kommer nu Boverket med allmänna råd kring hur man ska tillämpa lagen.

– Det är viktigt att vi nu förtydligar kraven för att kunna hävda de mjuka frågorna i stadsplaneringen. Barn tar ju plats och det måste de också få göra, säger Ulrika Åkerlund.

Boverket fick efter granskningen ett uppdrag från regeringen att ta fram en vägledning för planering, utformning och förvaltning av barns och ungas utemiljö i skolan.

Lagstiftningen kring skolgårdar definierar varken storlek eller lämplighet. Boverkets vägledning är riktad mot beslutsfattare på olika nivåer och ger allmänna råd till 8 kap. 9 § andra stycket och 10-11 §§ PBL och har som syfte att förtydliga regelverket.

Läs mer om Boverkets vägledning Gör plats för barn och unga!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skolgårdarna

Mer i ämnet