Det var vid lunchtid på lördagen som branden bröt ut på Regnaholms slott i Regna, tre mil norr om Finspång. Det finns inga uppgifter om att någon människa har skadats i branden men skadorna på byggnaden är omfattande.
– Vi har låtit vinden brinna av för att spara vatten så att det inte ska rinna ner en massa vatten i övriga fastigheten, sa räddningschefen Peter Kindblom under lördagen.
– Vi håller på att gå igenom vad som har skadats. Taket har brunnit av, men vi vet inte hur mycket det har spritt sig, säger ägaren Lars Sjöberg till TT.
Lars Sjöberg, som är konsthistoriker och tidigare intendent vid Nationalmuseum i Stockholm, tror att att branden har startat efter att man eldat ris.
– Antagligen har det flugit upp någon flaga på taket som sedan har tagit sig, säger han.
Teknisk undersökning
Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen region Öst, säger att det ska göras en teknisk undersökning vid Regnaholm.
– Det finns en uppgift att man har eldat i närheten. Om det har något samband med branden är för tidigt att uttala sig om, just nu rubriceras ärendet som allmänfarlig vårdslöshet.
Eftersläckningsarbetet pågick hela natten och komplicerades av att en murstock rasade. Den tekniska undersökningen väntas därför först kunna genomföras på måndag.
Ytterligare en brand
Mindre än ett halvt dygn innan branden på Regnaholm brann ytterligare en byggnad som ägs av Lars Sjöberg. Det gamla missionshuset i Bollstabruk utanför Kramfors brann ner till grunden.
Lars Sjöberg tror att branden i missionshuset är ett resultat av skadegörelse. Missionshuset utsattes tidigare i år för omfattande vandalism.
– Det där hör nog ihop, säger han till TT.
Kenneth Magnusson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen region Nord, säger att det är avspärrat vid brandplatsen i Bollstabruk och att en förundersökning är inledd, men att det inte finns någon brottsrubricering ännu.
Räddat flera gods
Ägaren Lars Sjöberg har sammanlagt räddat nio gamla hus och en kyrka undan förfall och rivning och var på 1990-talet ansvarig expert för Ikeas satsning på gustavianska möbler.
Fakta: Regnaholm
Det var kammarherre Axel Gyllenkrok som under 1760-talet lät resa den slottsliknande herrgården i Hårlemanstil. I trädgården finns stamträdet till äppelsorten Gyllenkroks astrakan.
Efter att ha stått obebott i 40 år köptes herrgården 1966 av föräldrarna till den nuvarande ägaren, konsthistorikern Lars Sjöberg som återställde Regnaholm till ett 1700-talsutseende (med undantag för tre moderna kök – i huvudbyggnadens paradvåning, i en flygel samt i Sjöstugan).