Brunnsvingel blir folkloreforskning

Uppdaterad
Publicerad

Hört historien om kvinnan som stoppades för rattfylla, men som bara undvek A-brunnar? Den har uppenbarligen berört många. Institutet för språk och folkminnen har fått massor av brunnsberättelser på en ny hemsida.

Nyligen skrev flera medier om Linköpingskvinnan som körde vingligt för att undvika A-brunnar. Händelsen väckte intresse hos folkloristen Fredrik Skott vid Institutet för språk och folkminnen.

Han ordnade snabbt en webbenkät där man kan gå in och berätta sin ”magiska” brunnslockshistoria.

– Gensvaret har varit helt enormt. Nästan 200 personer har redan berättat, säger Fredrik Skott.

Modern folklore

Föreställningen att brunnslock har olika laddade betydelser är, enligt Skott, exempel på modern folklore; vår tids motsvarighet till äldre tiders vardagsskrock.

– Att inte gå på brunnslock är en blandning mellan lek och allvar. Det är vanligast bland barn och unga men många vuxna undviker också att gå på A-brunnar, säger han.

Äldsta historien från 50-talet

De äldsta historierna om brunnslocken är från 1950-talet. Regionala skillnader syns redan i materialet. ”K” på ett lock står för ”kärlek”, men kan i Göteborgstrakten också betyda ”kosing” eller ”klöver”.

Fredrik Skotts brunnslocksenkät hoppas nu att uppmärksamheten leder till att fler vill dela med sig av sina brunnsberättelser på www.sofi.se/brunnar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.