Foto: Karl Melander/TT

Fler lastbilstransporter när Cementa vill använda sten från Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Cementa informerade under fredagen om de lösningar man ser på kort sikt för att kunna fortsätta cementtillverkningen i Slite.

I väntan på ett längre tillstånd så vill Cementa få ett kortare tillstånd av regeringen för att kunna fortsätta tillverka Cement.

– Vi kommer att söka ett tillstånd som är upp till tre år. Det är väldigt viktigt för att vi ska kunna få ner riskerna för abrupta försörjningsstopp i Sverige, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.

Gotland

För att hushålla med den kalksten man har så kommer också exporten av sten till Baltikum och Danmark att fasas ut.

Sten från annat kalkbrott

Att använda sten från Nordkalks kalkbrott skulle kunna täcka merparten av Cementas behov i upp till sex år. Detta har man dock ännu inte fått tillstånd till av de berörda myndigheterna.

Om man får tillstånd att använda sten från Nordkalk så vill man redan i november börja frakta kalk från Storugns i Lärbro till Slite. Merparten av transporterna kommer att ske via lastbil, men också sjövägen. Som mest vill man ta emot 200 000 ton sten per månad från Nordkalk.

Detta kommer att innebära en hel del nya lastbilstransporter.

Sammanfattningsvis säger Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb att alla myndigheter och remissinstanser nu måste samverka för att inte de olika tillståndsprocesserna drar ut på tiden.

– Det är helt avgörande att vi får skyndsamma besked från myndigheterna.

I klippet nedan ser du mer från dagens presskonferens.

Cementa och kalkbrytningen

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt tillstånd för kalkbrytning på Gotland. Detta har lett till stor för cementbrist som kan påverka samhället. Cirka 75 procent av den cement som används i Sverige tillverkas i Slite. 

Cementa arbetar nu med flera insatser för att hitta sätt att trygga cementförsörjningen tills dess att man kan få ett nytt brytningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet