Foto: TT

Cementa kan utöka tillverkningen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Cementa funderar på att lägga ner sin tillverkning på Öland och flytta den till Gotland och till Norge. Detta av miljöskäl.

Idag produceras klinker och cement i Degerhamn på Öland. Men fabriken klarar inte myndigheternas och marknadens krav på minskade koldioxidutsläpp och lägre energianvändning.

– Fabriken i Degerhamn är jättebra, men den är gammal och lite mindre. Ska vi klara att möta kraven behöver vi göra större investeringar och i en fabrik med mindre produktionskapacitet så blir det svårt att försvara de investeringarna, då vill vi koncentrera produktionen till större fabriker, säger Magnus Ohlsson, vd på Cementa, till SVT Nyheter Småland.

Därför överväger nu Cementa att flytta tillverkningen till Slite på Gotland och Brevik i Norge. Där finns bättre förutsättningar för att göra de miljöförbättringar som krävs. Det skriver företaget på sin sajt.

Idag arbetar 75 personer vid fabriken i Degerhamn. Om planerna genomförs kommer produktionen att flyttas under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.