Cementa Foto: Cementa

Cementa på Gotland släpper ut näst mest koldioxid i landet

Uppdaterad
Publicerad

SSAB, Cementa och Preem är de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige. Själva tycker de att de ligger långt fram när det gäller klimatomställningen – och hoppas till och med på riktigt tuffa regler från FN:s klimatmöte i Katowice. Det stärker deras konkurrenskraft, tycker de.

I Sverige finns tre företag som släpper ut kolossala mängder koldioxid – stålbolaget SSAB, cementtillverkaren Cementa och oljebolaget Preem som raffinerar olja i Lysekil, enligt Naturvårdsverkets beräkningar. Tillsammans står de för nästan lika stora utsläpp som alla personbilar i Sverige.

Så här resonerar de om sitt ansvar för utsläppen och hur de vill hantera dem.

Gotland

Cementa ligger tvåa

Cementa, tycker att de har en hög ambitionsnivå för miljö och utsläpp. Företaget har också ny teknik i sikte som ska göra att de slipper ifrån koldioxiden.

– Vi fasar ut allt fossilt bränsle. Vi ser också tekniksprång, som att fånga in och lagra koldioxiden, säger Karin Comstedt, hållbarhetschef på Cementa.

Utvecklingen är absolut nödvändig, konstaterar hon. Cementen behövs, det är stor efterfrågan på material för exempelvis bostäder och infrastruktursatsningar.

– Det skapar välfärd, och det är vi angelägna att få till. Men vi måste resursoptimera byggandet. Det är en utmaning för industrin.

Klimatmötet kommer att påverka Cementa, men Karin Comstedt håller framför allt fram den rapport som FN:s klimatpanel IPCC släppte i höstas. Den pekar på den absoluta nödvändigheten att fånga in och lagra koldioxid för att klara målet.

– Vi har goda förutsättningar för det här i Norden, säger Karin Comstedt.

SSAB släpper ut mest

SSAB, som är den enskilt största koldioxidutsläpparen, anser sig vara ett ovanligt miljöanpassat stålföretag.

– Skulle det stål vi gör produceras någon annanstans skulle utsläppen bli mycket större. Om det skulle göras i Kina skulle det exempelvis vara 2,2 miljoner ton mer, säger Thomas Hörnfeldt, hållbarhetschef på SSAB.

SSAB satsar också hårt på att helt komma ifrån utsläppen, berättar han. I själva processen då järnmalm blir till stål sker utsläpp, eftersom det finns syre i järnet som tas bort med kol. Det resulterar i koldioxid.

– Processen har sett likadan ut i 800 år, berättar han.

Men frågan är om världen verkligen behöver allt stål som produceras.

– Jo, 75 procent av allt stål som gjorts i världshistorien är fortfarande i bruk. Se till exempel på Eiffeltornet. Återvinningsgraden av stål är hög, men det räcker bara till 25 procent av stålbehovet. Befolkningen ökar, liksom levnadsstandarden, och då behövs mer. Därför måste nytt stål tillverkas.

Han hoppas att politikerna kommer fram till riktigt tuffa utsläppskrav under klimatmötet i Katowice.

– Ju skarpare krav, desto bättre blir vår konkurrenskraft.

– Ekonomin, samvetet och miljön drar åt samma håll här, säger Thomas Hörnfeldt.

Så mycket släpper värstingarna ut

SSAB, som är den enskilda utsläppare som ger ifrån sig mest koldioxid i landet släppte ut cirka 5 miljoner ton per år vid anläggningarna i Luleå och Oxelösund 2017.

Cementa i Slite släppte ut omkring 1,6 miljoner ton, och Preemraff knappt 1,6 miljoner ton under förra året, enligt uppgifter som rapporterats till Naturvårdsverket.

Som nummer fyra och fem på listan kommer kemianläggningen Borealis Stenungsund och raffinaderiet ST1 Refinery I Göteborg, men för dessa två är utsläppen bara en bråkdel mot de tre värstingarna i toppen, 6 420 00 ton respektive 522 000 ton under förra året.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet