Tvådelad bild. Vänster: Helebe Eklund i svart jacka står utanför skolbyggnad. Höger: Högtalare på vit kaklad vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helene Eklund, biträdande rektor vid Alléskolan i Visby, visar upp några exempel på hur man tänker kring säkerheten. Foto: Patrik Widegren/SVT

Centrallås och högtalare – så ser skolornas säkerhet ut

Publicerad

Arbetet med att förstärka säkerheten i skolbyggnader pågår i många kommuner. Framförallt handlar det om att modernisera låsen på dörrarna. Det framgår av svaren på en enkät som gjorts av SVT Nyheter Öst efter skolskjutningen i Örebro.

Efter masskjutningen i Örebro i början av februari har många kommuner sett över säkerheten på sina skolor. Hur rutinerna och säkerheten ser ut skiljer sig mellan kommunerna, visar SVT Nyheter Östs kartläggning.

Fler kommuner svarar i enkäten att PDV (pågående dödligt våld) beaktas vid om- och nybyggation. Många skolor har också sett över vilka dörrar som ska vara stängda, men i Valdemarsvik och Boxholm är dörrarna öppna under dagtid.

Säkerheten i skolan

Nya risker

Och saker har förändrats över tid. Tidigare tänkte man framför allt på utrymning vid brand, säger Henrik Hammarskjöld, biträdande avdelningschef vid Region Gotlands barn- och utbildningsförvaltning.

– Då handlar det om att utrymma snabbt. Men när de här nya riskerna har tillkommit, med pågående dödligt våld till exempel, så handlar det om att inrymma, ibland handlar det om inlåsning och ibland handlar det om utrymning.

Säkerhetstänk i nybyggen

Vid den nybyggda Alléskolan i Visby finns system för att kunna låsa alla dörrar samtidigt. Högtalare finns också ute och inne för att kunna meddela alla på skolan.

– Det känns ju som någon har tänkt att det här ska vara så säkert som det kan vara för oss, säger Helene Eklund, biträdande rektor på Alléskolan.

Se mer om säkerhetsarbetet i klippet ovan.

Enkät till kommunerna

SVT Nyheter Öst ställde dessa frågor till samtliga kommuner i vårt område efter masskjutningen i Örebro:

• Hur ser skyddet ut vid kommunens skolor? Krävs exempelvis tagg för att komma in, finns det inrymningslarm eller har andra åtgärder vidtagits?

• Har åtgärder mot PDV varit en faktor vid nybyggnationer eller ombyggnationer av utbildningslokaler i närtid?

Så här svarade kommunerna:

Söderköping har genomfört förändringar av öppna dörrar på flera skolor. Vissa lokaler har stängda dörrar med tag eller kod, och inrymningslarm finns på vissa enheter. Åtgärder mot PDV har varit en faktor vid nybyggnationer eller ombyggnationer.

I Valdemarsvik är skolorna inte låsta, och personalen har egna telefoner för krissituationer. Det har inte utförts några nybyggnationer eller ombyggnationer i närtid.

I Motala varierar skyddet mellan skolor. Vissa kräver tagg, men det finns inget enhetligt inrymningslarm. Åtgärder mot PDV beaktas alltid vid nybyggnationer eller ombyggnationer.

Kinda har vissa enheter med en säkerhets-app och har gjort en översyn av dörrar. Åtgärder mot PDV är en faktor vid nybyggnationer eller ombyggnationer.

I Norrköping varierar skyddet, där vissa skolor har tagg. Beslut om låsta/inte låsta lokaler tas av verksamheten själva. Generella säkerhetsaspekter beaktas vid nybyggnationer eller ombyggnationer.

Region Gotland har ett varierande skalskydd beroende på byggnadsår. De flesta skolor har kortläsare, och vissa har inrymningslarm. Säkerhetsaspekten har beaktats i en nybyggd F-6 skola, och gymnasieskolan har kortläsare.

I Boxholm krävs ingen tagg för att komma in under skoltid. Åtgärder mot PDV bör beaktas vid framtida nybyggnationer.

Mjölby har planer och rutiner för hot och våld, och säkerhetsarbete är en levande fråga. Säkerhetsfrågor beaktas alltid vid förändringar i organisation och byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerheten i skolan

Mer i ämnet