Foto: Fredrik Ahl/SVT

Coronapandemin: Färre söker vård för tidiga symptom på stroke

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har allt färre patienter sökt vård för tidiga tecken på stroke – något som oroar Region Östergötland.

– Det är oroande, eftersom en utebliven behandling kan leda till full stroke, säger Patrick Vigren.

I normala fall kommer ungefär en patient varannan dag med tidiga symptom på stroke till akutmottagningarna i Östergötland. Men enligt Region Östergötland har strokevårdens platser stått tomma på Östergötlands tre sjukhus de senaste veckorna.

– Vi har sett en tydlig nedgång av patienter som sökt för tidiga strokesymtom, TIA, under pandemin med covid-19. Det är troligt att det är oro för coronasmitta som gör att man vill undvika att komma till sjukhuset. Men det är viktigt att söka vård som vanligt för att inte riskera att bli allvarligt sjuk i en full stroke den närmaste tiden, säger Patrick Vigren som är verksamhetschef och överläkare vid neurokirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Färre söker vård

Under pandemin har Region Östergötland flera gånger tidigare gått ut med att färre patienter söker vård för akuta sjukdomar, som hjärtinfarkt och blindtarmsinflammation. Och budskapet från regionen är tydligt – sök vård vid symptom.

– Om du upplever symptom på TIA eller stroke är rådet att genast ringa 112. Det viktigaste är att snabbt komma till vården så att behandlingen som bromsar stroke kan sättas in, säger Patrick Vigren.

TIA står för transitorisk ischemisk attack och är ett tidigt varningstecken om stroke.

AKUT-testet

• A står för ansikte. Det syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Ring 112 om mungipan hänger.

• K står för kroppsdel. Det syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder. Ring 112 om en arm faller.

• U står för uttal. Det syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Solen skiner idag”. Ring 112 om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord.

• T står för tid. Det anger att ju fortare personen får behandling, desto mindre blir skadorna.

(Källa 1177.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet