• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: TTLin

Coronapandemin: Region Östergötland avvecklar särskild sjukvårdsledning

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland avvecklar den särskilda sjukvårdsledningen. Det efter nästan sex månader av coronapandemi.

– Vi bedömer att vi nu kan hantera arbetet kopplat till coronapandemin i vår normala organisation. Det betyder inte att vi blåser faran över, utan vi har en fortsatt hög beredskap, säger regiondirektör Krister Björkegren i ett pressmeddelande.

Regionen har haft särskild sjukvårdsledning både på regional och lokal nivå på de tre sjukhusen och varit i stabsläge sedan de första fallen av covid-19 i länet i början av mars.

Sedan toppen i april, då totalt 130 patienter med covid-19 vårdades på länets sjukhus har situationen blivit bättre – och färre behöver vård. Från och med den 1 september återgår regionen därför till normalläge och särskild sjukvårdsledning avvecklas.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Återgår till normalläge

– Läget är nu sådant att vi kan återgå till den normala styrningen och ledningen av hälso- och sjukvården och att vi inte längre behöver hantera coronapandemin som en särskild händelse, säger vårddirektör Jessica Frisk, som under pandemin tidvis haft rollen som sjukvårdsledare i den regionala staben i pressmeddelandet.

Men att särskild sjukvårdsledning nu avvecklas innebär inte att faran är över.

– Att vi avvecklar särskild sjukvårdsledning innebär inte att vi blåser faran över, utan arbetet med att förebygga sjukdomsutbrott och ta hand om patienterna fortsätter och vi har en hög beredskap om läget skulle förändras, säger regiondirektör Krister Björkegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet