smhi, blå himmel, människa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meteorologen Max Schildt berättar i videon om hur vanligt det har blivit med kritik från klimatskeptiker. Foto: Magdalena Moreno/SVT

Daglig kritik mot SMHI – påstås sprida vilseledande information

Uppdaterad
Publicerad

SMHI:s personal får dagligen höra kritik om att de sprider felaktig information. När väderprognoser slår fel använder klimatförnekare det som bevis för att de inte är pålitliga.

SVT Nyheter Öst har pratat med meteorologen Max Schildt om hur det påverkar arbetsmiljön.

– Det är klart att man blir ledsen.

SMHI:s personal möter dagligen kritik från allmänheten. Klimatskeptiker hävdar att myndigheten sprider vilseledande information om klimatet. Kritiken blir särskilt stark när väderprognoser visar sig vara felaktiga, vilket ofta används som argument för att ifrågasätta SMHI:s trovärdighet.

Mer om detta i klippet ovan.

Hätsk debatt

Den ständiga kritiken ses som en belastning för de anställda. Tidningen Publikt var först med att berätta om detta. För dem berättar en medarbetare att stämningen kan bli särskilt hätsk på sociala medier där medarbetare ibland tvekar inför att lägga ut artiklar eller själva synas i inlägg.

Trots detta fortsätter SMHI att arbeta för att kommunicera prognoser och klimatvetenskap på ett tydligt och korrekt sätt.

– Som myndighet och arbetsgivare har vi ett arbetsmiljöansvar. Detta är en del av arbetsmiljön på SMHI. Det handlar helt enkelt om att ge rätt stöd till våra medarbetare, säger Karin Lien Aspeqvist, personalchef på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.