Klara Bylund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med dansstilen popping och ett leende på läpparna har Klara Bylund nått över 400 tusen följare, men från början var dansen för henne ett sätt att känna lugn och ro. Foto: Hadeel Ibrahim

Dansen fick Klara att må bättre – nu har hon hundratusentals följare

Publicerad

Från sitt kök i Norrköping har Klara Bylund nått hundratusentals personer världen över genom den någorlunda udda dansstilen popping. Men dansen för Klara är lite mer än en fritidsaktivitet.

– Det handlar om att engagera sig i sina sinnen på ett lugnande sätt, säger 24-åriga Klara.

På Instagram har hon nästan 200 000 följare och på TikTok är det dubbelt så många som gillar att titta på henne dansa popping i det berömda köket.

Det är kontrasten mellan klädstil och dansstil som gör att många, framför allt unga kvinnor, lockas av Klaras sociala medier-alias TheWakingHat. Det är i alla fall hennes egen teori.

– Jag har den här stilen och dansade till rap. Det blev någon slags missmatch och det gjorde att folk stannade upp tror jag.

Dansen som terapi

När hon var 19 fick Klara veta att hon har autism. Innan dess kände klara press att prestera och det gällde även dansen. Som barn och tonårig dansade Klara mycket koreografi i grupp, men för att känna mindre press och freestyla mer började hon improvisera själv och göra korta klipp.

– I en period så hade jag en gnagande känsla bak i hjärnan. Och allt som kan tysta den känslan lite är guldvärt. Att sy eller spela stressade mig och jag behövde något nytt. Lyssna på en låt, dansa och filma en video var ett sätt att lugna ner mig, säger Klara som tidigare berättat om detta för nt.se.

Hör Klara berätta mer och se henne dansa i klippet ovan.

Vad är popping?

Popping är en illusionistisk streetdance-stil med. Stilen skapades i slutet av 1970-talet och har rötterna i Kalifornien. Grunden i popping är en så kallad ”pop”, vilket innebär att man spänner en muskel snabbt och sedan slappnar av igen. Utfört på rätt sätt ser detta nästan ut som om en elektrisk stöt far genom dansarens kropp.

Källa: Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.