• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Tim Aro/TT/Firas Razak/SVT

Därför kan Theodor Engström dömas till fängelse trots allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls den sista rättegångsdagen mot Theodor Engström som står åtalad för terroristbrott genom mord under Almedalsveckan. Och trots att han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han är allvarligt psykiskt störd kan han dömas till fängelse i stället för rättspsykiatrisk vård.

Det finns inget krav på att den som är allvarligt psykiskt störd ska dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse. Efter en lagändring som gjordes 2008 går det också att döma till fängelse.

– Innan dess var det absolut fängelseförbud om den som begick brottet var allvarligt psykiskt störd, säger Christoffer Wong, universitetslektor i straffrätt vid Lunds universitet.

Knivdådet i Almedalen

Terrorbrott genom mord

Utredningen av den mordåtalade Theodor Engström visade att han var allvarligt psykiskt störd när han attackerade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby i somras.

Han hade också planer på att mörda Centerpartiets dåvarande ledare Annie Lööf och Engström åtalades för terrorbrott genom mord.

”Går att göra undantag”

Enligt Christoffer Wong är brottets allvarlighetsgrad ett av skälen till att Engström kan dömas till ett fängelsestraff istället för rättspsykiatrisk vård.

– Om man har kommit fram till att brottet begicks under påverkan av allvarlig psykisk störning så ska man inte döma till fängelse i första hand men det går att göra undantag. Och det är just det här med straffvärdet i det här fallet som gör det möjligt, säger han.

Självförvållat genom narkotika

En annan faktor som kan väga in när rätten fastställer påföljden för någon med allvarligt psykisk störning är om det är självförvållat, till exempel genom alkohol- eller narkotikabruk.

Enligt polisförhören har Theodor Engström haft psykiska problem en längre tid och tidigare använde han antidepressiv medicin. Han ska dock ha slutat ta sin medicin redan 2018 och har efter det experimenterat med narkotika som LSD, cannabis och narkotikaklassade läkemedel.

Advokaten vill inte se fängelsestraff

Åklagaren Henrik Olin har också påpekat att Theodor Engström uttryckt sig negativt till medicinering och Olin ifrågasätter omfattningen av den åtalades vårdbehov.

Försvarsadvokaten Staffan Fredriksson håller inte med.

– Min bestämda uppfattning är att han inte ska sättas i fängelse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet