I veckan har flera kunder hört av sig till Region Gotland då de upplevt att dricksvattnet smakat och luktat konstigt. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Därför smakar och luktar dricksvattnet annorlunda i Visby just nu

Uppdaterad
Publicerad

Visbybor har kontaktat Region Gotland och påpekat att det kommunala dricksvattnet smakar och luktar annorlunda. Anledningen till detta är att vattensammansättning håller på att justeras, det skriver regionen på sin hemsida.

Förra året upptäcktes bakterien clostridium i det kommunala dricksvattnet i Visby. Utbrottet kunde då spåras till den stora grundvattentäkten vid Langs hage. I samband med detta valde regionen att iordningställa ett tillfälligt vattenverk som nu är på plats och i drift.

Orsaken till att vissa kan uppleva en viss smak- och luktförändring beror alltså på att sammansättningen av vattnet i det det utgående ledningsnätet kommer från olika håll och blandas.

Regionen gör kontinuerliga vattenanalyser så att vattnet alltid är livsmedelsgodkänt.

Förorenat vatten på Gotland

Hör Jonas Carlsson från Region Gotland berätta mer om deras lösning på vattenproblemet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar va-utvecklare Jonas Carlsson från Region Gotland om lösningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenat vatten på Gotland

Mer i ämnet