Efter larmen om brist på äldreboenden har trenden vänt: De senaste två åren har över 100 nya äldreboenden planerats och byggts i landet.
Se hela vår granskning om äldreboenden på temasidan ”Det sista hemmet” som du hittar här.
”Mer komplicerat att komma ut”
SVT Nyheter har granskat planritningarna för de nya äldreboendena som just nu byggs. Granskningen visar att var fjärde nytt äldreboende helt saknar lägenheter i markplan.
– Det blir mycket mer komplicerat att komma ut så fort personerna bor högre upp och därför måste ha hjälp att komma ut, säger Lena Rosenberg som forskar om miljön på äldreboenden vid Karolinska institutet.
I entréplanet ligger istället kontor
I granskningen har vi även tittat på vad som ligger i entréplanet istället för lägenheter åt de äldre. Där ligger i många fall kontor för administrativ personal, enhetschefen rum och andra personalutrymmen som till exempel omklädningsrum och pausrum.
– Det låter som att man inte utnyttjar resurserna på bästa sätt. Personalrum och chefsrum kan ju ligga på ett annat våningsplan, säger Lena Rosenberg.
”Bidrar till livskvaliteten”
I Socialstyrelsens riktlinjer för god demensvård står det tydligt det är viktigt att personer med demenssjukdom kommer ut.
– Man kan komma ut även om man inte bor i markplan, men då blir det mer som en stor utflykt. Jag tror att det är viktigt att man även kan få komma ut en kort stund för att känna på vädret och sedan gå in igen. Det bidrar väldigt mycket till livskvaliteten, säger Lena Rosenberg.
Att komma ut kan minska oron
På flera äldreboenden som ligger i markplan har personalen märkt att personer med demenssjukdom blir lugnare om de kan komma ut på ett enkelt sätt.
– När personer är oroliga så kan utomhusmiljön vara en väldigt bra resurs. Det där har vi sett exempel på i vår forskning. Då är det ju viktigt att det är lätt att komma ut, säger Lena Rosenberg vid Karolinska institutet.
”Ska vara enkelt att komma ut”
Det spelar inte så stor roll hur fort man kommer ut, menar Lena Rosenberg, men det måste vara enkelt.
– Att det är enkelt att komma ut spelar roll. För det kommer att vara det som avgör om de här personerna kommer ut över huvud taget.
Så gjorde vi granskningen
Vi har gått igenom över 100 planritningar för planerade och nybyggda äldreboenden. När man bygger äldreboenden kan man få ett statligt bidrag. Man ansöker till länstyrelsen genom att bland annat lämna in en planritning. Vi har via de 21 länsstyrelserna i landet gått igenom samtliga ansökningar och planritningar som har lämnats in sedan det statliga stödet infördes den 15 november 2016. Vi har enbart tittat på ansökningar som gäller särskilt boende och vård- och omsorgsboende, så kallade äldreboenden. I en del fall har handläggaren på länsstyrelsen gått igenom planritningarna och svarat på våra frågor. I en del fall har vi själva gått igenom planritningarna. När det inte har framgått av planritningen om det ligger lägenheter i markplan har vi istället kontaktat huvudmannen eller fastighetsägaren för äldreboendet och frågat. I några enstaka fall har vi inte lyckats få svar. Dessa boenden har vi inte räknat med i statistiken.