De kallas bananpingers och ska hjälpa den lilla Östersjövalen att samexistera med yrkesfisket.
Tumlare, liksom alla valar är mycket ljudkänsliga och förväntas höra ljudsignalerna på långt håll, medan den här modellen är ohörbara för människor och sälar – frekvensen är för hög.
– De sitter inte i vägen för själva fisket och någon tumlare har vi aldrig sett skymten av, vare sig med eller utan pingers.
Se hur de funkar i klippet ovan och vad fiskaren har märkt.
Thorgrim Christiansson träffade en tumlarexpert, Ida Carlén, på ett möte. Hon ville ha några båtar som testade skrämmorna och han och en till ställde upp.
Nu rapporterar han – ett papper för varje länk, varje garn han lägger ut och tar upp – hur skrämmorna fungerar. Vartannat garn har pingers och vartannat garn är utan, så att forskarna kan jämföra.
Matklocka för säl
De första pingers de testade åt Ida Carlén lockade till sig sälar som hörde pipet och snabbt lärde sig att här finns det mat.
– Det var ren katastrof, sälarna åt upp all fisk i garnen. Det vi fick upp var på sin höjd slamsor, avbitna halvätna fiskar.
Den nya modellen med högre frekvens började Thorgrim testa förra sommaren och ska nu hålla på till september under sommarfisket efter skädda och piggvar en timma utanför hemmahamnen Herrvik.
Struntar i att skydda
Sverige fick nyligen skarp kritik av EU för att inte skydda tumlare tillräckligt i Östersjön, inte ens i det havsområde söder om Gotland som har biotopskydd – Hoburgsbank och Midsjöbankarna.
– Men där bedrivs det inget fiske sedan tio år tillbaka, säger Thorgrim.
Fiskebåtar över tolv meter måste har tumlarskrämmor, pingers i området.
– Förr fick vi mycket torsk. Nu är det ju torskstopp sedan 1,5 år, men det fanns ingen torsk där innan heller. All fångst där de senaste tio åren, motsvarar en dags fiske på ett bra eller normalt ställe.
Under alla år som yrkesfiskare har Thorgrim aldrig sett en tumlare, förutom en enda gång i Öresund.