Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var riktigt kallt när löpare från hela Sverige skulle springa för att stötta krigsdrabbade i Ukraina. Lina Hansen och Oskar Höglund var två av 74 anmälda till Borenshill Backyard Ultra. Hör hur de upplevde löprundorna i minus 16 grader. Foto: Hadeel Ibrahim

De sprang för Ukraina – trots extremkylan

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det dags för den fjärde upplagan av Borenshill Backyard Ultra, ett välgörenhetslopp som den här gången har fokus på Ukraina. ”Det känns fantastiskt”, säger en av deltagarna.

Löptävlingen går ut på att man springer en sträcka på 6.5 km på en timme. Hinner man inte då slutar loppet. Deltagarna springer hur många varv de orkar mellan klockan 10 och 17.

– Det är en ganska galen motionsform, säger arrangör Andreas Andersson.

Extremt kallt

Det som utmärker årets upplaga är den extrema kylan, närmare minus 16 grader.

– Det är sällan så här kallt när man tar sig ut fysiskt. Det kommer att bli tufft, men jag hoppas att de kommer att njuta av det krispiga vädret.

I rollen som arrangör ska Andreas vara med det sista varvet.

Är du lite orolig för kylan?

– Jag är ganska kyltålig. Jag brukar springa i shorts nästan året runt, men i dag blir det byxor. Givetvis har jag respekt för kylan.

Stöttar Blågula bilen

Arrangörerna skänker en del av startavgiften och donationer till Blågula bilen, en volontärorganisation som skänker fordon till Ukraina. Fordonen, som är bristvara i Ukraina, används bland annat för att distribuera utrustning till soldater och förnödenheter till de civila.

– Det kändes angeläget och viktigt att göra något som är kopplat till situationen i Ukraina.

Hur var det att springa i extremkylan? Hör svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.