”Den talande tystnaden”, har rapporten fått som namn. Den har gjorts av forskare Malin Wieslander vid Göteborgs universitet på uppdrag av polisområde Östergötland.
Malin Wieslander förklarar att titeln har ett dubbelt budskap.
”Dels anspelar den på hur påtagligt talande tystnaden är, när det annars så livliga småpratet kring alla missnöjesfaktorer tystnar – i närvaron av högre chefer. Dels anspelar den på att de tystade poliserna genom denna utvärdering och genom möjligheten att vara anonyma kan göra sina röster hörda. Så – nu talar tystnaden.”
Att prata straffar sig
Malin Wieslanders rapport ger en bild av en organisation som lider svårt av en tystnads- och repressaliekultur. De anställda i polisområde Östergötland upplever att det finns en anda inom polisen att hålla kritik och synpunkter för sig själv. De berättar om exempel där medarbetare tilldelats sanktioner av olika slag då de påtalat exempelvis fel eller brister. Sanktionerna beskrivs i form av omplaceringar, att bli utan sökt tjänst, att tilldelas lägre lön, samt utfrysningar, tråkningar och förtal. I samband med och som en konsekvens av detta framträder enligt rapporten en tystnadskultur inom polisen.
Sjukskrivningar och uppsägningar
Detta gör att många poliser inte trivs med sin anställning vid myndigheten. I några fall har det resulterat i sjukskrivningar och en del av deltagarna har nu slutat sin anställning som polis på grund av arbetsklimatet. Många andra söker aktivt andra arbeten.
– Många är frustrerade. En del som jag har pratat med har också sagt till mig, ”jag kan prata med dig för att jag ska sluta” eller ”jag ska inte bli chef så jag kan prata med dig”, säger forskaren Malin Wieslander till SVT Nyheter Öst.
Enligt henne är lägesbilden alarmerande för polisområde Östergötland. Och det håller polisområdeschefen med om.
– Det är alarmerande. Vi ska nu tillsammans, chefer och medarbetare, komma fram till hur vi ska komma till rätta med det här, säger Robert Wallén, polisområdeschef Östergötland till SVT Nyheter Öst.
Inget effektivt polisarbete
Robert Wallén är beställare av rapporten och har varit delaktig i arbetet med den. Enligt honom handlar det nu inte om att hitta någon skyldig, som de är vana med inom polisen, utan att få en lägesbild av hur det ser ut och göra det bättre i framtiden.
Går det att bedriva ett effektivt polisarbete när det är så här?
– Det går att bedriva polisarbete men inte ett effektivt sådant, avslutar Robert Wallén.
”Oerhört alarmerande”
Även från fackets sida ser man allvarligt på det hela.
– Det är oerhört alarmerande, vi kan inte ha ett sådant klimat och definitivt inte när man går in i en omorganisation, säger Kerstin Sjöberg, Polisförbundet Öst.
Fakta om rapporten
Rapporten är en utvärdering av interna samtalskulturer i polisområde (PO) Östergötland, och har bedrivits under 2016 på uppdrag av samma PO.
Bakgrunden är att ledningen fått signaler om att anställda upplever en oro i att uttrycka synpunkter, kritik eller missnöje internt.
Materialet består av deltagande observation och informella samtal med anställda vid de tre verksamhetsorterna Norrköping, Linköping och Motala, samt 33 djupintervjuer med poliser.
Källa: ”Den talande tystnaden”