Så här kan ett slutet kök på ett äldreboende se ut. En gallerliknande jalusi dras ner så att de äldre inte kan se in i avdelningsköket. Luckan dras upp när maten serveras. Foto: SVT

Över hälften av alla nya äldreboenden har stängda kök

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av avdelningsköken på nya äldreboenden byggs så att bara personalen kan komma in – trots att delaktighet i matlagningen lyfts fram i Socialstyrelsens rekommendationer. På en del äldreboenden har man till och med en gallerliknande jalusi så att de äldre inte ens kan se in i köket.

Mer än hälften av alla nybyggda kök på äldreboenden som har byggts och planerats under de senaste två åren är slutna. Det visar SVT Nyheter Östs granskning där vi har gått igenom över 100 planritningar för planerade och nybyggda äldreboenden i hela landet.

I vår granskning av äldreboenden har vi sett att hygienkraven går att dra olika långt. 

Det sista hemmet

Får gå in i skafferiet och titta efter kakor

I köket på Hattstugans demensboende går hunden lös samtidigt som personalen lagar mat mitt bland de boende – som får smaka av maten.

– I skafferiet kan man gå in och kolla om det finns några goda kakor eller annat. De boende går in här och tittar och ser om de hittar något som de vill ha, säger Pia Lindell som är enhetschef på Hattstugan.

På demensboendet Hattstugan på Gotland sitter de äldre med i köket och får vara med och smaka på maten. Foto: SVT

Gallerliknande jalusi döljer köket

Men i Norrköpings kommun har man istället prioriterat att leva upp till hygienkraven. I de kommunala riktlinjerna står det att ”kraven är högt satta”.

På det nybyggda äldreboendet ”Katrineholmsvägen 5” i Norrköping finns en gallerliknande jalusi som dras upp och ner och en dörr som är stängd och ofta låst. Personalen säger till SVT att de fått stränga krav att ”inte släppa de äldre över tröskeln” till avdelningsköket.

Ewa Johansson bor på ett nybyggt äldreboende i Norrköping. Här tittar hon in i det gemensamma avdelningsköket där maten värms och serveras. Foto: SVT

Och det är så här som över hälften av alla kök som byggs på äldreboenden idag ser ut – slutna kök där bara personalen ska gå in.

”Förskräckligt att inte få gå in i sitt eget kök”

– Det är förskräckligt att inte få gå in i sitt eget kök. Det gemensamma avdelningsköket ingår ju faktiskt i hyran, säger Jane Ljunggren Lindell, som varit med i SVT-serien Sveriges bästa äldreboende och är verksamhetschef på Hattstugans demensboende på Gotland.

På Hattstugans demensboende på Gotland sitter de äldre mitt i köket medan personalen lagar mat och diskar. Personalen försöker få dem att delta så mycket det bara går i matlagningen. Foto: SVT

I klippet ser du mer av skillnaderna mellan köken i äldreboenden i Norrköping och på Gotland.

Så gjorde vi granskningen

Vi har gått igenom över 100 planritningar för planerade och nybyggda äldreboenden. När man bygger äldreboenden kan man få ett statligt bidrag. Man ansöker till länstyrelsen genom att bland annat lämna in en planritning. Vi har via de 21 länsstyrelserna i landet gått igenom samtliga ansökningar och planritningar som har lämnats in sedan det statliga stödet infördes den 15 november 2016. Vi har enbart tittat på ansökningar som gäller särskilt boende och vård- och omsorgsboende, så kallade äldreboenden. I en del fall har handläggaren på länsstyrelsen gått igenom planritningarna och svarat på våra frågor. I en del fall har vi själva gått igenom planritningarna. När det inte har framgått av planritningen om det ligger lägenheter i markplan har vi istället kontaktat huvudmannen eller fastighetsägaren för äldreboendet och frågat. I några enstaka fall har vi inte lyckats få svar. Dessa boenden har vi inte räknat med i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det sista hemmet

Mer i ämnet