För ett drygt halvår sedan satt Shanga Aziz och Rogerio Silvas, båda gymnasieelever från Finspång, och funderade på vad de skulle starta för UF-företag. När de sitter där får de tre nyhetsnotiser på sina mobiler, alla innehållande våld mot kvinnor i olika form.
– Vi sitter där och tänker ”varför ser det ut så här och vad kan vi göra åt det”, redan då kom vi fram till att vi skulle arbeta med jämställdhet, säger Rogerio Silvas.
”Det motiverar oss att fortsätta”
Tankarna blev till handling och killarna startade Locker room talk UF. Idén var dock inte självklar.
– I början trodde vi att det här skulle bli skitsvårt, det här kommer inte att funka – vi kan inte åka ut till omklädningsrummen och prata jämställdhet, folk kommer inte att acceptera det, men vi chansade, säger Shanga Aziz.
Killarna fick en positiv kommentar – sen kom en till.
– Nu är det en av tio som säger att det här är en dålig idé, de här nio av tio väger mycket tyngre och det motiverar oss att fortsätta, fortsätter Shanga.
Vill påverka de yngre
För att veta vad de skulle rikta in sig på gjorde duon en förundersökning med mer än 100 kvinnor som fick berätta var de upplevde att jämställdheten var som sämst och var de upplevde problemen som störst. Svaret blev ”killar i grupp”.
– Då fick vi på något sätt börja rannsaka oss själva. När i vår uppväxt var det som tuffast att säga ifrån mot matchokulturen – jo i omklädningsrummet, när man får träna med de äldre killarna och det blir lite tuffare, säger Shanga.
De bestämde sig för att rikta in sig mot yngre killar.
– Det finns ett tugg i många omklädningsrum och de här killarna har ju inte börjat snacka på det här sättet så då ser vi till att det fortsätter att vara så, säger Shanga.
Se mer: Här möter killarna ett idrottslag i Finspång
Åker land och rike runt
Deras UF-företag vann deltävlingen i Östergötland och kommer nu att tävla i finalen i Stockholm. Företaget är dock redan i full gång och killarna åker land och rike runt för att föreläsa.
Tiden räcker inte alltid till och därför planerar duon att sammanställa ett handledningsmaterial så att andra kan föra vidare deras vision.
– Kvinnor har dragit i det här i flera hundra år, någon gång måste väl vi män också ta tag i det här, sammanfattar Shanga.