Foto: SVT

Det satsas på äldre på Motala lasarett

Publicerad

Äldre patienter ska satsas på vid lasarettet i Motala. Det mobila ALMA-teamet ska utökas till att även gälla kvällar och helger.

Satsningen kommer att klubbas igenom vid Regionstyrelsens sammanträde idag. Den innebär att det akuta omhändertagandet av äldre blir ytterligare ett snäpp bättre men är också början på ett långsiktigt utvecklingsarbete för lasarettet i Motala, bland annat vad gäller akutomhändertagande och framtidens geriatrik, skriver Regionstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vården och omsorgen om de allra äldsta och mest sköra patienterna är en av de mest komplexa utmaningar som vi har att hantera, säger Margareta Fransson(MP), regionråd. 

 ALMA-teamet kan erbjuda akuta medicinska bedömningar till äldre sköra patienter, i hemmet eller på de kommunala boenden och även ge eventuell behandling och uppföljning. Vid behov av slutenvård skrivs patienten direkt in på vårdavdelningen av ALMA-läkaren.

– Det är mycket tillfredsställande att denna möjlighet nu utökas till att gälla även kvällar och helger, säger Torbjörn Holmqvist (S), regionråd.

Enligt Regionstyrelsen är utvecklingen av ALMA-teamet i Motala något som varit möjligt tack vare intensivt samarbete mellan Medicinska specialistkliniken, Primärvården och kommunerna.

– Den här typen av samarbeten kring viktiga behovsgrupper är en nödvändighet och något som vi från politiken starkt vill uppmuntra till, säger Torbjörn Holmqvist(S) regioråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.