Ingrid Nilsson är en av deltagarna i studien. Foto: SVT

Digitalt verktyg kan hjälpa hjärtsviktspatienter

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie, som vårdcentralen i Hemse på Gotland har deltagit i, visar att ett digitalt verktyg kan hjälpa patienter med hjärtsvikt.

Själva verktyget är en digital platta som är kopplad till en elektronisk våg som tar patientens vikt varje dag. Snabb viktökning kan vara ett tecken på att hjärtsvikten är på väg tillbaka.

Utöver att plattan håller koll på patientens vikt så har den också en hel del information om egenvård som hjälper till att undvika återfall.

Gotland

– Det fungerade jättebra. Jag är inte teknisk men jag tyckte att det fungerade bra, säger Ingrid Nilsson som deltog i studien.

Mindre tid på sjukhus

På Hemse vårdcentral var studien utformad så att hälften av deltagarna med hjärtsvikt fick ta med sig plattan hem, medan de andra fick vård som vanligt under en sexmånadersperiod.

De som hade plattan minskade tiden som de behövde spendera på sjukhus med 29,2 procent och snittkostnaden för varje patient minskade med 13 500 kronor.

Anledningen till förbättringen var att patienterna i ett tidigare skede sökte vård och då kunde hjälp innan sjukdomen blev allvarligare och svårare att bekämpa. Patienterna blev också bättre på egenvård som förebyggde hjärtsvikt.

– Här fick patienterna med sig informationen hem och bestämde själv när man skulle läsa på. Det blev en bra situation. Patienterna lärde sig så mycket mer om sin sjukdom, de ägde sin sjukdom och visste när de skulle söka hjälp, säger Ann Hovland-Tånneryd, distriktsläkare och enhetschef på vårdcentralen i Hemse.

Ann Hovland-Tånneryd, distriktsläkare och enhetschef på vårdcentralen i Hemse. Foto: SVT

Studien var ett samarbete mellan Region Stockholm och Karolinska Institutet. Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Hemse vårdcentral har deltagit i studien.

Längst upp i artikeln kan du höra vad deltagaren i studien Ingrid Nilsson hade att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet