Tingsrätten menar att det har funnits stora brister i arbetsmiljöarbetet på Kolmårdens djurpark, att det saknats regelbundna undersökningar och riskbedömningar. Den största bristen är att djurskötarna har arbetat ensamma med vargarna, utan tillgång till larm för att kalla på hjälp vid en nödsituation.
– Arbetsmiljöarbetet har inte varit prioriterat under tiden närmast före olyckan. Bristen på larm och liknande är en oaktsamhet, säger Anders Heiborn, rådman vid Norrköpings tingsrätt.
Han lägger stor vikt vid en incident i maj 2011 då en guide blev omringad av vargar och tvingades fly från hägnet. Enligt vargexperter var det tur att guiden klarade sig levande därifrån, menar Heiborn, och efter händelsen borde djurparken ha insett riskerna med ensamarbete.
Även introduktionen för nya vargguider har enligt tingsrätten varit otillräcklig och det har saknats instruktioner för hur guider ska agera i trängda situationer.
– Djurparken har inte tagit till sig kunskap och erfarenhet gällande djurparker. Man har inte valt det mest säkra sätter att hantera vargarna, säger Anders Heiborn.
Går på åklagarnas linje
Tingsrätten anser att den dåvarande zoologiska chefen Mats Höggren har varit oaktsam och inte gjort vad arbetsmiljölagen kräver för att förebygga olyckor. Han döms därför för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.
”Mats Höggren var vid tiden för olyckan zoologisk chef på Kolmårdens Djurpark. Tingsrätten kommer fram till att han genom delegation hade fått ansvaret för arbetsmiljöarbetet inom det verksamhetsområde i djurparken till vilket Närkontakt Varg hörde”, skriver tingsrätten.
För brottet döms Mats Höggren till villkorlig dom och dagsböter. Tingsrätten går alltså på åklagarnas linje. Med tanke på att straffskalan för vållande till annans död sträcker sig till flera års fängelse så blev alltså straffet relativt milt. En anledning är, enligt tingsrätten, att det har gått över fyra år sedan brottet begicks.
Rätten menar även att företaget inte har gjort tillräckligt för att förebygga olyckor. Kolmårdens Djurpark AB ska därför betala företagsbot på 3,5 miljoner kronor. Åklagarna hade yrkat på 4 miljoner kronor.
Företaget och Mats Höggren ska tillsammans betala skadestånd till en anhörig till djurskötaren.
Gick ensam in varghägnet
Den tragiska händelsen inträffade på förmiddagen den 17 juni 2012. En djurskötare på Kolmårdens djurpark som i flera år följt parkens vargflock gick ensam in till en grupp vargar i ett hägn.
Hon bar varken larm eller kommunikationsradio, och det var när kollegorna inte hade hört av henne på ett tag som de anade att något var fel. När de tog sig till hägnet hittade de kvinnan död på marken.
Läs också: Detta har hänt – Dödsolyckan i varghägnet 2012
Utdragen rättegång
Frågan om det fanns brottsliga brister i säkerheten när den olyckan inträffade har utretts i över fyra år. Att det tagit så lång tid beror bland annat på att det har tillkommit flera nya uppgifter under utredningens gång, enligt kammaråklagare Jan Olof Andersson.
Även rättegången har varit omfattande. Den har pågått i sju veckor och experter från hela världen har hörts under processen.