På sina håll har dock partiet svårt att rekrytera de yngre. Av dem som kandiderar till kommunfullmäktige i Söderköping är nästan alla – 12 av 18 kandidater – över 60 år.
Marja Bergström och Björn Grip är 40-talister. De var med när de kraftiga vänstervindarna svepte över västvärlden för över fyra decennier sedan.
– Vi tillhör ju de där 68-orna. Sedan har vi fortsatt att engagera oss. För mig var det de internationella frågorna och kvinnofrågorna som gjorde att jag gick med i partiet, säger Marja Bergström.
Trivs i motvind
Både hon och sambon Björn Grip är båda politiskt aktiva i Söderköping. Han har ett förflutet som landstingsråd, hon var med och bildade Vänsterpartiets lokalavdelning här på 70-talet.
Kommunen har varit helborgerligt styrd i 62 år och Marja har vant sig vid att vara i opposition. Hon är envis och trivs i motvind, men saknar samtidigt insynen, att få reda på vad som är på gång politiskt i kommunen.
Björn har under sin politiska karriär fått uppleva hur det är både att vara i maktställning och i opposition.
– Det är ju roligt att få vara med och påverka, men det är ju inte enklare. Man måste förankra allt på ett annat sätt jämfört med om man driver en spetsig opposition.
Annat i Eskilstuna
I Eskilstuna ser det politiska läget helt annorlunda ut. Här har Vänsterpartiet varit med och styrt i nästan 16 år.
Joel Hamberg är kommunalråd och tycker att partiet har kunnat driva igenom en hel del av sin politik genom åren. Till exempel att behålla en stor del av vården och omsorgen i kommunal regi.
Hans mål är att Vänsterpartiet ska bli andra största partiet i kommunen.
– Vi fick 5,7 procent senast, och det är ju inte bra. Vi ska ha tio procent, säger han.
Joel Hamberg är 31 år och uppvuxen med politik. Annars är just rekryteringen av yngre medlemmar ett problem, särskilt i mindre kommuner där partierna inte alltid har ungdomsförbund.
Hög medelålder
Marja Bergström och Björn Grip i Söderköping har varit hängivna Vänsterpartiet i decennier och hoppas att en ny generation så småningom ska komma och lösa av dem. Men det verkar avlägset om man tittar närmare på dem som kandiderar till fullmäktige. Medelåldern ligger på drygt 59 år.
– De flesta av oss är ju runt 60 och då är det svårt att bli förebilder för människor runt 20 som är politiskt intresserade. Men i övrigt är vi ju friska och krya och klarar säkert av att ytterligare någon mandatperiod. Hade vi inte ställt upp så hade det inte funnits något parti i Söderköping, konstaterar Björn Grip.
Ge unga chansen
Bara någon mil bort, i grannkommunen Norrköping, har partiet lyckats värva betydligt fler unga. Saga Janse Ferko fyller snart 19 och tar studenten om en vecka. Hon har redan ägnat sig åt politik i flera år och kandiderar nu till både landstinget, kommunen och riksdagen.
– Jag tror att det i många fall kan vara så att man inte riktigt släpper fram de unga i politiken. Ungdomar är intresserade av politik och vill engagera sig. Det handlar bara om att de måste få chansen, säger hon.