Till vänster en bild på en man i mustasch och grå tröja som var kapten på flyktingbåten, till höger en bild på ett fartyg och människor på en kaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den dömda kapten på flyktingbåten berätta om skräckflykten. Foto: Smugglad/SVT

Dömdes för historiska flyktingsmugglingen: ”Jag är väl ingen mördare?”

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sedan anlände en fiskebåt med 391 flyktingar till Slite på Gotland. Flera män dömdes för brott i samband med den skräckfyllda flykten som kunde slutat i katastrof.

Klockan fyra en iskall januarimorgon 1993 anlände fiskebåten Priekule från Riga efter sju dagar i extremt tuffa förhållanden över Östersjön. I lastutrymmet fanns 391 vuxna och och barn, de flesta kurder som flytt från Irak. Än i dag är det den största landsättningen av flyktingar i Sverige i modern tid.

En av de som dömdes för brott i samband med smugglingen var kaptenen på båten.

– En polis visade handbojor för mig och jag sa: “Driv inte med mig, jag är väl ingen mördare?”, säger kaptenen Vyacheslav Lytkin i SVT:s dokumentärserie ”Smugglad”.

Två besättningsmän dömdes

Kaptenen dömdes tillsammans med två besättningsmän samma år som båten kom till Gotland. Året efter, 1994, dömdes ytterligare två män för att ha legat bakom denna och två andra människosmugglingar.

Huvudmannen greps inte

Mannen som troddes vara huvudman bakom smugglingen till Gotland bodde i Moskva och Minsk och dömdes aldrig. Hans bror är skriven i Sverige och hör till dem som dömdes 1994. Sedan dess har brodern straffats för flera fall av människosmuggling, den senaste domen är från 2007.

– Svensk lag säger att det är fel, men jag tänker att det är bra att man hjälper folk, säger han i dag.

Se första avsnittet av dokumentärserien Smugglad på SVT Play, eller kommande söndagar klockan 22:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.