SLU:s nya forskningsfartyg blir fullt utrustat för fiske, bottenprovtagningar och oceanografiska undersökningar. Lasse Thorell är chef för SLU:s fartygsenhet. Foto: SLU. Illustration: Skipsteknisk AS

Namntävling för det nya forskningsfartyget

Publicerad

Ett nytt forskningsfartyg ska byggas på initiativ av regeringen och fartyget behöver ett namn. Nu anordnar Sveriges lantbruksuniversitet en namntävling där allmänheten får komma med förslag.

Uppdraget att bygga ett nytt oceangående undersöknings- och forskningsfartyg kommer från regeringen. Uppdraget har gått till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som nu vill ha förslag på vad fartyget ska heta.

– Det här med namntävlingen är lite roligt, då det väcker uppmärksamhet. Vi vill gärna ha namnförslag som har anknytning till fartygets forskningsverksamhet, säger Lasse Thorell, chef för SLU:s fartygsenhet.

Ska användas av SMHI

SLU har verksamhet på flera platser i Sverige. Fartyget ska främst användas av SLU och SMHI och gå i Östersjön, Kattegatt och Skagerrak.

– Det är ju en nationell satsning från regeringen, så vi har även SMHI som en viktig part i det här. Men vi kommer också vända oss till andra universitet, säger Lasse Thorell.

Forskningsfartyget blir 69 meter långt och kommer döpas under Almedalsveckan på Gotland 2019. Foto: Illustration: Skipsteknisk AS

Ett varv i Spanien har precis börjat bygga fartyget. I april 2019 ska det vara klart och dopceremoni ska ske i samband med Almedalsveckan på Gotland.

– Vi kommer att ha en enhet som hanterar alla ägarfrågor, vi blir redare kan man säga. Men vi anlitar Sjöfartsverket att sköta driften av fartyget, anställa sjömän och så vidare, berättar Lasse Thorell.

Resultatet inte vad de tänkt sig

Allmänheten får nu bidra med namnförslag till fartyget. När Storbritannien gjorde samma sak förra året blev resultatet inte vad de tänkt sig.

Via en internetomröstning vann det skämtsamma namnförslaget Boaty McBoatface. Den brittiska myndigheten för natur- och miljöforskning valde till slut i stället att döpa fartyget efter naturjournalisten Sir David Attenborough, medan det publikvalda namnet fick leva vidare på fartygets miniubåt.

Detta är en av anledningarna till att SLU väljer att låta en jury välja det slutgiltiga namnet.

– Haha, lite grann är det så. Det slutgiltiga vill vi kunna välja. Sen kollar vi även med Transportstyrelsen att det är lämpliga namn, säger Lasse Thorell.

Fakta: Namntävlingen

SLU vill ha namnförslag och en motivering senast den 3 september. Från den 5 september kommer det att finnas möjlighet att rösta på de förslag som gått vidare, röstningen kommer att pågå till den 17 september.

Därefter kommer en jury att välja ut det vinnande bidraget.  Fartygets namn presenteras på SLU:s 40-årsjubileum på Ultuna den 27 september.

Här kan man delta i namntävlingen.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.