En person i vit labbrock står framför en vägg dekorerad med färgglada flaggor. I bakgrunden syns en skylt med texten ”Välkommen till Barnakuten”, och en reception är delvis synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henric Merkel, överläkare på barnakuten på Vrinnevisjukhus, berätta om ökningen av kikhosta. Foto: Tindra Isaksson Gyllenfjell

Dramatisk ökning av kikhosta i Östergötland

Publicerad

Östergötland upplever just nu en stor ökning av fall av kikhosta, med de högsta siffrorna sedan före pandemin. Små barn, under sex månader är särskilt utsatta för sjukdomen.

Just nu pågår en omfattande spridning av kikhosta, enligt Folkhälsomyndigheten. Sedan april har antalet fall av ökat markant, och siffrorna för 2024 är de högsta sedan innan pandemin. Enligt Henric Merkel överläkare på barnakuten på Vrinnevisjukhuset, beror den ökade spridningen på att vi träffas mer nu.

– Vår generella immunitet har gått ner, säger Henric Merkel.

För att höra överläkarens rekommendationer – klicka på videon ovan.

Spridningen av kikhosta ökar kraftigt i hela landet, särskilt i storstäderna. Även i Östergötland ser man en dramatisk ökning, enligt siffror från regionen.

Små barn mest utsatta

De som drabbas värst är barn mellan noll och sex månader, som är särskilt känsliga för sjukdomen.

– De kan få så kraftig hosta att de får syrebrist och har ännu inget eget naturligt immunförsvar mot sjukdomen, förklarar Henric Merkel som också poängterar att det är ovanligt med dödsfall på grund av kikhosta.

Henric Merkel tycker man som förälder bör vara varsam, men inte orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.