Det visar 2012 års narkotikakartläggning i kommunen, där jämförelsen görs med år 2010.
Den stora ökningen står den syntetiska drogen MDPV (12 procentenheter) och så kallade nätdroger (10 procentenheter) för. Nätdrogerna blir allt vanligare bland yngre, medan MDPV sprider sig främst i etablerade missbrukskretsar.
Betydande konsekvenser
– Den dramatiska ökningen av nätdroger gör att behovet av insatser ökar. Konsekvenserna har varit betydande för många delar av samhället: för personalen inom missbruksvården och för familj, anhöriga och andra närstående, säger Britt Birknert, ansvarig för kartläggningen på socialkontoret.
Enligt Britt Birknert tror unga ofta att nätdroger är ofarliga, trots att många uppmärksammade dödsfall har kunnat knytas till drogerna.
Ett välkänt problem är att preparat där riskerna många gånger är desamma som för narkotikaklassade droger säljs lagligt på internet. När preparatet till slut narkotikaklassas lanseras snart ett nytt – och än så länge lagligt – preparat med liknande effekter och risker.
Cannabis vanligast
När det gäller de mer traditionella drogerna har det inte skett några större förändringar.
Även om användningen av cannabis har minskat något är det fortfarande den vanligaste drogen i Norrköping.
Minskat har också användningen av amfetamin, benzodiazepiner (lugnande läkemedel) och subutex (läkemedel vid opiatberoende, numera indraget i Sverige), medan kokain och heroin ökat något.
Antalet etablerade missbrukare i Norrköping har enligt rapporten ökat med 17 personer.
Narkotikakartläggningen i Norrköping 2012
Narkotikakartläggningar har genomförts i Norrköpings kommun sedan 1998, med undantag för två år. Syftet är att ge en samlad och gemensam bild av narkotikaanvändandet i samhället och att skapa ett kunskapsunderlag för politiska beslut, prioriteringar och för planering inom området.
Kartläggningen visar också att det förra året fanns minst 213 barn och ungdomar med minst en föräldrar som missbrukar droger eller som på annat sätt berördes genom umgänget.
Myndigheter som är delaktiga i kartläggningsarbetet är frivården, socialkontoret och landstingets beroendeklinik.