polis och politiker framför kommunhus i mjölby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Missbruket går ner i åldrarna och vi stöter på narkotika varje vecka här i kommunen, säger lokalpolisområdeschef Jens Öhmark. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Droger och buskörning ska bekämpas i Mjölby

Publicerad

Mjölby kommun har tillsammans med Polisen upprättat ett medborgarlöfte där de nu lovar invånarna att ta krafttag mot narkotika bland unga, bedrägerier och buskörning.

För att minska brottsligheten i Mjölby så upprättar kommunen och polisen ett medborgarlöfte vartannat år. I år handlar löftet om att minska användningen av narkotika bland unga, få bukt med buskörningen i kommunen och att öka medvetenheten om hur man skyddar sig mot bedrägerier. De tre kategorierna har valts efter dialog med mjölbyborna.

– Om vi gör det tillsammans med medborgarna så tror jag att de kan känna en större delaktighet. Ingen kan göra allt men alla kan göra någonting, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S).

Utbrett missbruk bland unga

Narkotikamissbruk bland ungdomar är ett stort problem i Mjölby, enligt lokalpolisområdeschef Jens Öhmark.

– Missbruket går ner i åldrarna och vi stöter på narkotika varje vecka här i kommunen, säger han.

Kommunen och polisen kommer därför att informera vårdnadshavare till barn i högstadiet om risk- och skyddsfaktorer för att ungdomar inte ska hamna i missbruk och kriminalitet.

Polisen kommer också genomföra riktade trafikövervakningsinsatser med fokus på A-traktorer, bristfälliga fordon och trafikfarligt beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.