kraftledning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du hänga med när den nya kraftledningen invigdes på torsdagen efter 17 års väntan. Foto: E.ON

Efter 17 år: Nu ska Kinda- och Vimmerbyborna slippa strömavbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen invigdes den nya kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa som är Eons största satsning någonsin i ett elnätsprojekt.

– Det här har en stor betydelse för södra Östergötland när det gäller elförsörjning, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Tagit 17 år

Planering och byggande har tagit 17 år och ledningen ska säkra elbehovet och minska strömavbrotten i Kisa och Vimmerby.

– Det har tagit lång tid tycker jag. Det har varit en resa, säger Helen Nilsson (S), kommunalråd i Vimmerby.

Den fem mil långa kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa som nu är invigd har kostat cirka 350 miljoner kronor. Bygget är Eons största i ett elnätsprojekt.

Betydelse för försvarsmakten

– Vi vill bygga elnät med redundans, alltså med dubbla matningar. Det gör leveransen både stabil och driftsäker och gör samhället mindre sårbart, säger Björn Persson på Eon.

Nu är den fem mil långa kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa invigd. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Redundans i tekniska system betyder att man av säkerhetsskäl har fler komponenter som kan ersätta varandra vid driftsproblem.

I både Vimmerby och Kinda kommun finns flera stora företag, som Ljunghälls och Sofidel, som är beroende av säker elförsörjning 24 timmar om dygnet.

Östergötland, Jönköping och Kalmar län ingår i samma civilområde och har ett särskilt uppdrag att jobba med beredskapsplanering i området. Den nya kraftledningen är av stor betydelse för Försvarsmakten.

– Försvarsmakten är väldigt tydliga med att det är elförsörjning och transporter som är väldigt viktiga frågor, säger Jenny Knuthammar.

130 Kv regionledning Vimmerby – Kisa

Högspänningsledningar gör det möjligt att överföra energi långa sträckor med relativt små förluster.

Stamnätet möjliggör balans mellan elproduktion och elkonsumtion genom att elström enkelt kan transporteras dit där den behövs.

Spänningen i elnätet hemma hos oss kunder är 230 volt. Spänningen i den nya kraftledningen är mer än 500 gånger högre.

Källa: Eon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.