Päivi Pannula är förvaltningschef på omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Päivi Pannula, förvaltningschef på omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby kommun, berättar hur kommunen har tagit hand om de boende efter branden. Foto: SVT: Christian S Zetterdahl

Efter branden: ”Ingen har behövt flytta härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande för tidigt att fastställa vad som orsakade branden på vårdboendet Boken i Mjölby under måndagen, men tack vare en snabb insats från kommunen har de flesta kunnat stanna kvar på boendet.

– Vi har krisplaner för sådana här händelser och förutom att vi gick upp i stabsläge omedelbart så har vi också snabbt fått tag i rätt personer. Så det känns jättebra i dag, säger Päivi Pannula, förvaltningschef på omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby kommun.

Även om huset fick en del rökskador, är det bara en lägenhet som har påverkats direkt av branden. Vilket har gjort att nästan alla kan bo kvar på boendet.

– Under natten har vi löst situationen genom att några har fått dela rum och salar, så ingen har behövt lämna. Vissa har redan kunnat återvända till sina lägenheter medans saneringen pågår för fullt i andra. Vi har också tagit in fler medarbetare för att säkra upp läget just nu, säger Päivi Pannula.

Flera skadades

21 personer skadades av olika grad i branden, varav en kvinna i 25- årsåldern skadades allvarligt och en man i 60 -årsåldern lindrigt.

Under tisdagen meddelar Region Östergötland att den skadade kvinnan har skickats hem. Mannen, vars tillstånd är stabilt, kvarstannar på sjukhuset för observation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.