En man står på en grusväg i en park, omgiven av träd och grönskande växtlighet. Han bär en ljus skjorta under en mörk jacka. I bakgrunden syns röda byggnader och en gatlykta. Ljuset är mjukt och det är en klar dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
It-säkerhetsexperten Leif Nixon delar tips om hur företag kan skydda sig mot it-angrepp Foto: Edina Foric/SVT

Så kan företag rusta sig mot attacker

Uppdaterad
Publicerad

It-attacker blir allt vanligare. Med både kriminella och politiska motiv bakom angreppen, står företag inför stora utmaningar.

– De här attackerna kommer att fortsätta över överskådlig framtid, säger It-säkerhetsexperten Leif Nixon.

I veckan rapporterade P4 Östergötland att över 10 000 av Medleys badgäster och gymkunder fått sina personuppgifter och i vissa fall bankkontonummer läckta.

Så kan företagen skydda sig

För att skydda sig mot framtida attacker, måste företag välja sina leverantörer med omsorg och säkerställa att de håller en hög säkerhet, lyfter It-säkerhetsexperten.

En annan viktig aspekt är att samarbeta och dela information om intrång. Många företag väljer att hålla sina incidenter hemliga, menar Leif Nixon.

– Alla andra skulle behöva lära sig av andras misstag.

Han föreslår även att man borde ha it-haveriutredningar, liknande de som görs vid stora olyckor, för att verkligen förstå vad som går fel och hur man kan förhindra framtida incidenter.

Se och hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.